'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου 2013


Ουδείς άγιος στον τόπο του …....


ΤΡΊΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΊΟΥ 2010

 

Τις τελευταίες ημέρες, οι ανά τον κόσμο Χιώτες, μέσω των εφημερίδων, γίναμε κοινωνοί της βράβευσης δύο ξεχωριστών συμπατριωτών μας, οι οποίοι με τα έργα, τις πράξεις και το έργο τους, έκαναν γνωστό το νησί μας όχι απλά σε όλη την Ελληνική Επικράτεια αλλά ακόμη παραπέρα. Φυσικά και ομιλώ για τους κκ Παντελή Σαλιάρη και τον ιατρό Δρ. Ανδρέα Μιχαηλίδη
Και οι δυο τους έλαβαν τιμητικές διακρίσεις για ενασχολήσεις πέρα της βιοποριστικής εργασίας τους. Πράγμα το οποίο σημαίνει μεράκι και αυταπάρνηση. 
Ο μεν κ. Παντελής Σαλιάρης, Πολιτικός μηχανικός, προϊστάμενος στην Τ.Υ.Δ.Κ Χίου, είχε την μοναδική τιμή, ένα νέο και φυτικό μοναδικό είδος, να φέρει σήμερα το όνομα, Ophrys saliarisii, δηλαδή η ορχιδέα του Σαλιάρη! 
Αυτό από τον περασμένο χειμώνα, όταν ο Αυστριακός καθηγητής, Η. F. Paulus, ειδικός στην ανάλυση του DNA των ορχιδεών, πιστοποίησε τη μοναδικότητα νέου είδους, που του υπέδειξε στη Χίο ο Π. Σαλιάρης. 
Ο ιατρός και όχι μόνο, Δρ. Ανδρέας Μιχαηλίδης, κατά την πρόσφατη Ημερίδα Ιστορίας της Ιατρικής που διοργάνωσε η αντίστοιχη έδρα του Πανεπιστημίου Αθηνών, βραβεύτηκε με ειδικό έπαινο για το πόνημα του με θέμα: "Καρδιακά νοσήματα στην πρώτη γνωστή ελληνική νοσολογία του Ιωάννη Βούρου (1843)".
Πρόκειται για την παρουσίαση μέρους ενός σπουδαίου χειρογράφου του μεγάλου Χιώτη ιατρού Ιωάννη Βούρου, το οποίο φυλάσσεται στη Βιβλιοθήκη "Κοραής". 
Η επιβράβευση κόπων, πανάξιων συμπατριωτών μας από φορείς εκτός του Μυροβόλου νησιού μας, επιβεβαιώνει περίτρανα το …… Ουδείς άγιος στον τόπο του….... και άθελα, βάζει στα χείλη μου το ερώτημα «Αλήθεια δε θα βρεθεί ένας Πανχιακός φορέας να τιμήσει εκλεκτές για να μη πω μοναδικές προσωπικότητες του νησιού μας ;» 
Για να γίνω σαφής αναφέρω τους Σεβάσμιους και Σοφούς κ. κ. Ιωάννη Καράλη καιΓεώργιο Χειλά, για τη πολυσχιδή προσφορά τους. 
Τους ακούραστους ιστοριοδίφες, ερευνητές, συγγραφείς κ.α. καπετάν Δημήτρη Μελαχροινούδη και Ιωάννη Κολιάρο. Τον «Μοναχικό καβαλάρη» του πολιτισμού της Χίου κ. Ευάγγελο Ρουφάκη και το περιοδικό του – κόσμημα «ΔΑΦΝΗ» το οποίο εκδίδει και διανέμει δωρεά σε όλα τα πλάτη και μήκη του κόσμου, προβάλλοντας αφιλοκερδώς το νησί μας. 
Αλήθεια, έως πότε θα αφήνουμε τους άλλους, να φθάνουν πρώτοι στο νήμα αφήνοντας σε εμάς τον χαρακτηρισμό του Αγνώμονα και Αχάριστου ήΑδιάφορου

Ταπεινά για τη Παρέμβαση 

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου