'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΚΗΣ - ΘΕΜΑ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΣΤΗ ΔΕΥΑΧ










«Η πειρατική ενέργεια τοποθέτησης τεράστιας βάνας εγείρει θέμα εμπιστοσύνης στη ΔΕΥΑΧ»


Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΛΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΤΗΣ <<ΝΕΑΣ  ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ >> 

6 - ΜΑΡΤΙΟΥ - 2013



Θέμα εμπιστοσύνης στη ΔΕΥΑΧ θέτει ο δημοτικός σύμβουλος Γιάννης Καλλίκης, υποστηρίζοντας ότι ένας από τους λόγους που Λαγκάδα και Συκιάδα αντιδρούν στην πρόθεση της εταιρείας να αξιοποιήσει τις υπερχειλίσεις των πηγών του Γιβαριού, είναι ότι θεωρούν πολύ πιθανό ότι η ΔΕΥΑΧ, για να καλύψει τις ανάγκες υδροδότησης της πόλης της Χίου, να αθετήσει κάποιους από τους όρους άντλησης μια πιθανής συμφωνίας που θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Κι 'αυτό γιατί οι υδροληψίες και τα σημεία ελέγχου είναι υποθαλάσσια και δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα από φορείς που δε διαθέτουν τον κατάλληλο εξοπλισμό. Ο σοβαρότερος λόγος όμως είναι ότι, αν διαταραχθεί η περίεργη γεωλογική συμπεριφορά της υδατολεκάνης, θα δημιουργηθούν σοβαρά προβλήματα στην ύδρευση της Συκιάδας, της Λαγκάδας και του Παντουκειούς.
Ως μόνη και μόνιμη λύση του προβλήματος θεωρεί την ολοκλήρωση κατασκευής του φράγματος του Σαραπειού, που όμως έχει σταματήσει λόγω έλλειψης πόρων και πολλών αστοχιών, σχεδόν σε όλα τα επίπεδα των εργασιών.

Γεωλογική συμπεριφορά

Eρ:. Γιατί διαφωνείτε με την παραχώρηση του νερού του Γιβαριού στη ΔΕΥΑΧ, ενώ έχετε παραχωρήσει τις πηγές του Δελφινιού?
Ι.Κ.: «Δεν υπάρχει παραχώρηση πηγών του Δελφινιού, το νερό προέρχεται από γεώτρηση που πραγματοποιήθηκε εκεί πριν δύο χρόνια περίπου. Το νερό του Γιβαριού έχει περίεργη γεωλογική συμπεριφορά. Τους μήνες με πολλές βροχοπτώσεις δεν έχει μεγάλα αποθέματα ούτε τεράστιες υπερχειλίσεις που να δικαιολογούν άντληση. Είναι, όμως, καλής ποιότητας. Ενώ το καλοκαίρι έχει αρκετές ποσότητες που, όμως, υστερούν σε ποιότητα γιατί γίνεται υφάλμυρο. Εκεί έγκειται η διαφωνία μου, διότι θα διαταραχθεί ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής με αποτέλεσμα την ελλιπή ύδρευση των δύο χωριών και του Παντουκειούς ».

Επάρκεια

Ερ:. Θα ήταν μια πιθανή καλή λύση η ετήσια παραχώρηση του για το χρονικό διάστημα του χειμώνα και της άνοιξης και η επιστροφή στην διάθεση σας τους άνυδρους μήνες, ή η τροφοδοσία από τη ΔΕΥΑΧ με τις ποσότητες του νερού που πιστεύετε ότι σας καλύπτουν?
​​Ι . Κ:. «Όχι, γιατί, όπως προαναφέρθηκε, οι ποσότητες του νερού δε θα επαρκούν για την υδροδότηση των χωριών, δεδομένου ότι, όπως παρατηρούμε και από την άντληση της γεώτρησης στο Δελφίνι, έχει αυξηθεί η ξηρασία τόσο του εδάφους όσο και των δέντρων , πράγμα το οποίο δε συνέβαινε τα προηγούμενα χρόνια ».

Εμπιστοσύνη

Ερ:. Φοβόσαστε ότι η ΔΕΥΑΧ δεν θα περιοριστεί στην άντληση των υπερχειλήσεων και επειδή οι υποθαλάσσιοι έλεγχοι είναι δύσκολοι δεν θα μπορείτε να ελέγξετε την πιστή τήρηση των όρων μιας συμφωνίας που θα μπορούσε δυνητικά να επιτευχθεί?
 Ι.Κ.: «Τίθεται θέμα εμπιστοσύνης στη ΔΕΥΑΧ, παρά το ότι η πλειοψηφία της δημοτικής αρχής τη στηρίζει. Όμως, η διαχείριση των υδάτων μέσω εταιρείας που κινείται ιδιωτικοοικονομκά αυξάνει υπέρμετρα το κόστος ενός τέτοιου πολύτιμου αγαθού, όπως είναι το νερό, λόγω της επιβάρυνσης με το ειδικό τέλος που υπάρχει στους λογαριασμούς. Η εταιρεία, λόγω της ανάγκης που έχει για υδροδότηση της πόλης της Χίου, είναι πιθανόν να αθετήσει μερικούς από τους όρους άντλησης του νερού σε πιθανή συμφωνία που θα μπορούσε να επιτευχθεί ».

Πειρατική

Ερ:. Συμφωνείτε απόλυτα με τις θέσεις του Τοπικού Συμβουλίου και των φορέων της Λαγκάδας?
Ι.Κ.: «Το« απόλυτα »είναι βαριά λέξη. Ο καθένας διατηρεί τις απόψεις του. Το θέμα είναι, όμως, ότι ενώ υπήρξαν επανειλημμένες συζητήσεις του Τοπικού Συμβουλίου της Λαγκάδας με τη ΔΕΥΑΧ, η ενέργεια τοποθέτησης τεράστιας βάνας άντλησης, σχεδόν διπλάσιας από τις ήδη υπάρχουσες, φαντάζει ενέργεια κάπως «πειρατική» εκ μέρους της Εταιρείας ».

Σαραπειό

Ερ:. Μπορείτε να προτείνετε κάποια λύση που θα εξυπηρετεί γενικότερα το κοινωνικό σύνολο, χωρίς να απωλέσετε και εσείς τα λογικά οφέλη της απρόσκοπτης υδροδότησης σας από την περιοχή?
Ι.Κ.: «Η λύση είναι η πρόοδος των εργασιών στο υπό κατασκευή φράγμα του Σαραπιού, που λόγω της οικονομικής συγκυρίας έχουν ατονήσει. Επίσης, η συγκέντρωση υδάτων από εγκαταλελειμμένες πηγές, όπως των Αγίων Αναργύρων και άλλων παραπλήσιων, που, όπως φάνηκε από τις αποχωματώσεις που έγιναν στον υπό κατασκευή δρόμο προς τα Καρδάμυλα, υπάρχουν. Έτσι, θα αποφευχθεί η διατάραξη του υδροφόρου ορίζοντα του Γιβαριού, που πιθανόν στο μέλλον να δημιουργήσει προβλήματα στην υδροδότηση των χωριών της περιοχής »







.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου