'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

Η Ε ΚΔΗΛΩΣΗ ΤΩΝ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ











ΑΛΗΘΕΙΑ / ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ:

29/02/2008

Η ΧΙΟΣ ΣΤΗΝ ΠΑΛΙΑ ΒΟΥΛΗ 

Εκδήλωση των εκδηλώσεων

Η ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ «ΤΟ ΓΕΝΟΣ ΤΩΝ ΠΕΤΡΟΚΟΚΚΙΝΩΝ»






Εδώ και αρκετό καιρό, επιμένω να γράφω ότι οι εκδηλώσεις της χιακής παροικίας του Λεκανοπεδίου, ανεβάζοντας κάθε φορά τον πήχη πιο ψηλά, έχουν υπερβεί κάθε όριο επιτυχίας. Οι οργανωτές των εκδηλώσεων υπό το βάρος των αλλεπάλληλων επιτυχιών, προσδοκούν εάν η επόμενη δεν είναι καλύτερη από την προηγούμενη, τουλάχιστον να είναι ισάξια των άλλων. Το ευαισθητοποιημένο παροικιακό κοινό δεν συγχωρά πλέον πισωγυρίσματα και προχειρότητα.
Σε αυτό τον κόσμο που τα πάντα τρέχουν και αλλάζουν με δαιμονισμένη ταχύτητα, υπάρχει πάντα μια ημερομηνία ορόσημο ή κάποιο ρεκόρ «αξεπέραστο».
Πιστεύω ακράδαντα ότι για τις χιώτικες εκδηλώσεις ως καταλυτική ημερομηνία θα ορισθεί η Τετάρτη 27η Φεβρουαρίου 2008. 

Όσοι συμπατριώτες μας είχαν την τύχη να παραβρεθούν στο Μέγαρο της Παλαιάς Βουλής των Ελλήνων θα πιστοποιήσουν ότι τα γραφόμενά μου όχι μόνο δεν υπερβάλλουν αλλά υστερούν έναντι της πραγματικότητας.
Για πολλά χρόνια μετέπειτα όταν θα αναφέρουν για το απόλυτο ή την Κορυφαία των εκδηλώσεων θα εννοούν την μέρα της παρουσίασης του βιβλίου της κ. Λίλια Μπελοούσοβα «Το Γένος των Πετροκοκκίνων».
Ευτυχής συγκυρία ότι εκλεκτοί παράγοντες συνεργάστηκαν για αυτό που ορίζει την Απόλυτη Επιτυχία ! Μεράκι - Αγάπη – Πείρα – Καλή Θέληση – Γνώση – Πηγές – Χρόνος - Όρεξη για δουλειά και προσφορά είναι η βασική συνταγή, πολλών εξειδικευμένων ανθρώπων ώστε να λάβουν πραγμάτωση τα όνειρα.
Βασικοί συντελεστές που μας χάρισαν τόση υπερηφάνεια οι: Γιάννης Πολυχρονόπουλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου. Επίτιμος Δημότης Χίου. Με μια ξεχωριστή ποιητική γλώσσα μάς κάλεσε σε ένα ιστορικό ταξίδι στην Οδησσό την πόλη του ονείρου. Δεν ξέχασε να τονίσει ότι η αρχή έγινε με τον κ. Σίμο Παληό και θα λάβει τέλος με την έκδοση δώδεκα βιβλίων. Χαρακτήρισε ως καλύτερη επιλογή τις εκδόσεις «ΑΛΦΑ ΠΙ»
- Η Χιακή Αδελφότητα Αττικοβοιωτίας «Ο ΚΟΡΑΗΣ», με την υπερ- αιωνόβια παρουσία και προσφορά του. Ένας από τους κορυφαίους Ελληνικούς Συλλόγους.
- Οι εκδόσεις «ΑΛΦΑ ΠΙ» των αδελφών Α και Ι. Παληού, οι οποίοι μας κάνουν υπερήφανους κάθε φορά που τα χέρια μας απλά και μόνο αγγίζουν ένα βιβλίο τους. Το σήμα «ΑΛΦΑ ΠΙ», είναι πλέον συνώνυμο της ποιότητας και της τελειότητας.
- Ο Μεγάλος Πνευματικός Άντρας της Χίου, Πανεπιστημιακός κ. Στέριος Φασουλάκης, πέρα του ότι λειτούργησε σαν μαγνήτης, χάρισε και το προσωπικό του στίγμα στην εκδήλωση.
- Ο Πρέσβης της Ουκρανίας, χώρας με τόσο φιλικούς δεσμούς με την πατρίδα μας, χάρισε στιγμές συγκίνησης αναφερόμενος στο νησί μας και τους ανθρώπους του. Δεν ξέχασε να χαιρετίσει, από βήματος, προσωπικά τον καπετάν Παν. Τσάκο και να καλέσει τους Έλληνες Πλοιοκτήτες να κάνουν επενδύσεις στη Χώρα του.
- Η συγγραφεύς κ. Λ. Μπελοούσοβα, με προνομιακή πρόσβαση στα κρατικά αρχεία της Οδησσού, πρόσφερε ένα μοναδικής ιστορικής αξίας πόνημα. Πρόσθεσε και αυτή ένα λιθαράκι στην ιστορία της Μυροβόλου και ειδικά των απόδημων παιδιών της.
- Ο Διευθυντής της Ιστορικής Βιβλιοθήκης «ΚΟΡΑΗ» Χίου, κάλεσε όλους να επισκεφθούν το χώρο της αλλά και τη Χίο. Ευχαρίστησε τους συντελεστές μια και τα έσοδα από τις πωλήσεις του βιβλίου θα δοθούν στη Βιβλιοθήκη.
- Χαιρέτισε την εκδήλωση αντιπροσωπεύοντας το Δήμαρχο Χίου ο κ. Αμέντας.
- Εκτός προγράμματος ομιλητής εκπροσωπώντας το γένος του ο κ. Δ. Πετροκόκκινος
Ευχάριστη απήχηση είχε το σλόγκαν «Ένα βιβλίο σε κάθε βαπόρι». Ταπεινά θα ρωτούσα «Ποιος θα το διαβάσει;». Πόσοι Έλληνες υπάρχουν πλέον στα Ελληνόκτητα πλοία;
Ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες της υπέρβασης, αναμφισβήτητα ήταν και η επιλογή του Μεγάρου της Παλαιάς βουλής των Ελλήνων. Και μόνο η επιλογή του χώρου προσέδωσε μια ξεχωριστή αίγλη στο σύνολο των δρώμενων.
Στο πέρασμα της πύλης, ρίγος διαπέρασε τους συμπατριώτες μας. Όλη η ιστορία του τόπου μας αναρτημένη στους τοίχους των διαδρόμων του παλαιού κοινοβουλίου που είχε την τιμή να στεγάζει έναν Κωσταντή Κανάρη ως Πρωθυπουργό.
Δίπλα από την Αριστερή κύρια είσοδο, ο πίνακας του Ντελακρουά, που ιστορεί τη «Σφαγή της Χίου». Σε άλλο χώρο το γραφείο του Κοραή και τόσα άλλα ιερά κειμήλια του τόπου μας.
Ευχάριστη αίσθηση προκάλεσε η μεγάλη προσέλευση συμπατριωτών μας από τη Χίο, πράγμα το οποίο συζητήθηκε ευρέως.
Μια και μοναδική λεπτομέρεια, ώστε αυτή η εκδήλωση να είναι η πρώτη όλων. Η υψηλή παρουσία του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας! 

Μιχάλης Γ. Καριάμης


----------------------------------------------------------

Μέσα στο εκλεκτό κοινό ξεχωριστή η παρουσία του Σεβασμ. Δαμασκινού, εκπροσώπου του Πάπα και Αρχιεπισκόπου Αλεξανδρίας. Οι παρουσίες των σεβαστών κυριών Δ. Μονιούδη-Γαβαλά, Μ. Παπακωνσταντίνου, Π. Χαλκιά-Στεφάνου, Δ. Βλυσίδου και Φαράκλα. Των κ.κ Μιχαλολιάκου Υπουργού, Ι. Κοσμίδη, Βουλευτού Χίου. Ε. Αγγελάκου Δημάρχου Οινουσσών, Γ. Επιτροπάκη Πολιτευτή. Του Στρατηγού / Ακαδημαϊκού Δ. Σκαρβέλη και του Υπαρχηγού Λ. Σ. Α. Χαροκόπου, Γ. Δανιήλ , Στ. Μιχαηλίδη, Ισ. Πρώιου, Προέδρου κ.λ.π «ΚΟΡΑΗ», Π. Βαρλά και Α. Τριπολίτη πρώην Προέδρων της Ο.Χ.Σ.Α., Στ. Μιχαλάκη Β. Αντ/δρου Ο.Χ.Σ.Α Μιχ. Βαρλά, Πανεπιστημιακού, Ν. Τσική Επιθεωρ./ Λυκειάρχου.
Οι εφοπλιστές με μεγάλη κοινωνική δράση και προσφορά καπ. Παναγιώτης Τσάκος και Σίμος Παληός. Οι πλοίαρχοι συγγραφείς καπ. Ι. Παπαδόπουλος, Κ. Φράγκος – Γ. Φράγκος και Δ. Αδριάνας (Μηχ/κος). Από την Χίο οι κ.κ. Κ. Αμπανούδης, Θ. Καραμουσλής.






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου