'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2013

ΜΑΪΝΑ ΓΚΡΙΝΙΑ .... !








ΑΛΗΘΕΙΑ / ΑΝΑΛΥΣΗ ΑΡΘΡΟΥ:





02/09/2008



Μάινα γκρίνια...!





Προσπαθώ, όταν πρέπει, να παραμένω ψύχραιμος. 
Να μην αγανακτώ. Να μην καταδικάζω τους άλλους και να μην το παίζω άμεμπτος ή τέλος πάντων το «Μοναδικό» τέλειο άτομο σε αυτόν τον προβληματικό κόσμο. 
Κυρίως δεν θέλω να με πουν «Γκρινιάρη!». 
Ειλικρινά, προσπαθώ αλλά δε μπορώ. 
Αισθάνομαι υπερήφανος για την γενέθλια Άγια Μάνα Γη. Για τις μοναδικές ομορφιές της, είτε αυτές είναι φυσικές ή δημιουργίες και έργα ανθρώπων. 
Πιστεύω ότι σπάνια σε τέτοιου μεγέθους νησί μπορεί να θαυμάσει κανείς τόσες πολλές και διαφορετικές ομορφιές. 
Είχαμε την καλή τύχη η φύση να μας προικίσει απλόχερα με το Θείο «Ιωνικό Φως» που ξεδιαλύνει απόκρυφους λογισμούς, ιδέες και διαμορφώνει ορθότητα σκέψεως ! 
Και όχι μόνο αυτό, παραδείσια μοσχοβολιά που δε συναντάς πουθενά στον κόσμο. 
Λεμονανθοί, Φλισκούνι, Γιασεμί, Ρίγανη, Σπάρτοι, Αρκόβατοι, Σκίνοι, Ασπάλαθροι και τόσα άλλα μυρωδικά βότανα και αγριοπούλουδα χάρισαν την μοναδική τιμή στο νησί μας, μέσα στα τόσες χιλιάδες του πελάγους, να το αποκαλούν «Μυροβόλο» ! 
Και όμως αυτή την άμωμη και λαμπερή αρχόντισσα και μυροβόλο κόρη του Αιγαίου, βαλθήκαμε να την σπιλώσουμε. Να αμαυρώσουμε τη φήμη της. Την περηφάνια μας την μετέτρεψαν σε ντροπή... Δυστυχώς, αυτή η σημερινή κατάντια της... κάθε άλλο παρά Μυροβόλος! 
Δεν θέλω να πω τις λέξεις Χωματερή και Χαβούζα, γιατί θα πονέσω πολύ για την Άγια Μάνα και γενέτειρά μου. 
Αλήθεια, χωρίς καμία αντιπολιτευτική πρόθεση, αλλά θέλοντας να ταράξω βαλτωμένα ύδατα ρωτώ όλους μας γιατί τόση βρομιά και σκουπίδια σε όλη τη Χίο μα κυρίως στη Χώρα; 
Μας αρμόζει τέτοια πατρίδα; 
Αλήθεια με τι εντυπώσεις θα φεύγουν από το, κάποτε, νησί στολίδι οι καλοκαιρινοί επισκέπτες μας; 
Συμφορά μας εάν έλαχε όλοι αυτοί να επισκεφθούν τις απέναντι ακτές, της κάποτε μα πάντα «δικής μας» Ιωνίας. Χαστούκι στο πρόσωπο όλων αυτών το ψέμα για τους «Βρομιάρηδες της ανατολής». 
Αλήθεια, για σκεφθείτε το, αντέχουμε τέτοιας σύγκρισης; 
Και αυτά τα λέγω εγώ που με χωρίζει αίμα με τους «απέναντι» από το 1922. 
Την ημέρα έναρξης του «Αγροτοτουρισμού», μαζί με τη σύζυγό μου καταθέσαμε τις ενστάσεις μας σχετικά με την απαράδεκτη, από πλευράς σκουπιδιών, κατάσταση της «Σούδας» σε σεβαστό και φιλικό πρόσωπο από τα σημαίνοντα στελέχη της παρούσας Δημοτικής Αρχής. Σκοπός μας να βοηθήσουμε μήπως έστω και την τελευταία στιγμή σώσουμε το χαμένο κύρος και την χαμένη τιμή της κάποτε πεντακάθαρης, ονειρικής Αρχόντισσας πόλης. 
Δυστυχώς, τίποτε. Οι δημοτικοί μας άρχοντες μάλλον περί άλλα τυρβάζουν 
Ω τι ντροπή και ρεζιλίκι για όλους μας! 
Αλήθεια, αυτή είναι η εικόνα που αντανακλούμε σαν οργανωμένη πόλη, νομός ή σαν επαρχία αυτής της τόσο ιστορικής πατρίδας αλλά κυρίως ΕΜΕΙΣ, σαν τοπική κοινωνία και σαν πολιτισμένοι άνθρωποι; 
Ακόμα δεν τέλειωσαν οι καλοκαιρινές διακοπές... το κεφάλι παραμένει έξω από το λάκκο και εγώ άρχισα πρόωρα την γκρίνια...! 
Μιχάλη συγκροτήσου, μάινα γκρίνια, γιατί ο χειμώνας δεν ήρθε ακόμα και θα είναι μακρύς! 


Του ΜΙΧΑΛΗ Γ. ΚΑΡΙΑΜΗ










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου