'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Πέμπτη 7 Μαρτίου 2013

Μίλησε στην καρδία του Χιώτη της πρωτεύουσας














21/03/2006





Η Ο.Χ.Σ.Α ΤΙΜΗΣΕ ΚΑΙ ΤΙΜΗΘΗΚΕ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΣ ΤΙΜΗΝ ΤΟΥ ΣΤ. ΚΡΙΜΙΖΗ 



Ο διαστημάνθρωπος μίλησε στην καρδία του Χιώτη της πρωτεύουσας





Η 19η Μαρτίου αποτελεί πλέον ορόσημο για τα πολιτιστικά δρώμενα της Χιακής παροικίας Αθηνών και Πειραιά. Στο κατάμεστο κεντρικό αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδη, η Ομοσπονδία Χιακών Σωματίων Αττικής τίμησε τον παγκοσμίως γνωστό Χιώτη, Δρα Σταμάτη Κριμιζή. Έναν σπάνιο άνθρωπο και διακεκριμένο διαστημάνθρωπο. Η Ομοσπονδία άδραξε την ευκαιρία, με αφορμή την εκλογή του ξεχωριστού συμπατριώτη μας σαν τακτικό μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.
Από πολύ νωρίς η προσέλευση των συμπατριωτών μας, κατοίκων του Λεκανοπεδίου, ήταν αθρόα. Πολύ πριν την καθιερωμένη ώρα έναρξης της εκδήλωσης είχε γεμίσει ασφυκτικά τόσο η κύρια αίθουσα του αμφιθέατρου όσο και ο εξώστης.
Η προσωπικότητα και η εγνωσμένη αξία του κ. Κριμιζή και η αγάπη των Χίων για τον άνθρωπο - σύμβολο του νησιού μας, λειτούργησε σαν έναυσμα προσέλευσης, ισχυρότερο από την ενθρόνιση του νέου Μητροπολίτη Πειραιώς κ.κ. Σεραφείμ.
Η εκδήλωση προσεγμένη με κάθε λεπτομέρεια. Η ΟΧΣΑ έδωσε για άλλη μία φορά εξετάσεις και πείρε άριστα. Σύσσωμο το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας επί το έργον της υποδοχής. Από την κύρια είσοδο του κτηρίου έως την είσοδο του αμφιθέατρου ένστολοι νέοι, με παραδοσιακές ενδυμασίες του νησιού μας, σε οδηγούσαν, χωρίς να ρωτάς, στον τελικό προορισμό σου.
Μέσα στην αίθουσα επικράτησε ευταξία και απόλυτη ησυχία. Σε καμία περίπτωση δεν ακούσθηκε ο παραμικρός ψίθυρος ή ήχος ικανός να αποστάσει την προσοχή ή να φέρει δυσφορία σε ομιλητή ή ακροατές.
Αυτό φυσικά φανερώνει και το υψηλό επίπεδο πολιτιστικής παιδείας απάντων των παρευρισκομένων. Τιμή, η οποία αντανακλά σε όλη την Χιώτικη παροικία.
Την εκδήλωση άνοιξε με ένα σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Αργύρης Κοκκινάκης. Ακολούθως, ένας προικισμένος ομιλητής, ο αναπληρωτής καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, κ Ξενοφών Μουσσάς, αναφέρθηκε στο επιστημονικό έργο του παγκόσμιου Χιώτη. Άξιο να σημειωθεί, ότι ο πανεπιστημιακός δάσκαλος παραλλήλισε Πτολεμαίο και Κριμιζή, για να δώσει στο κοινό να καταλάβει το μέγεθος και την αξία του τιμώμενου άνδρα.
Ακολούθως, το λόγο έλαβε ο κ. Κριμιζής. Οι εκπληκτικές φωτογραφίες τις οποίες πρόβαλε στην οθόνη του αμφιθεάτρου συγκίνησαν όλο το ακροατήριο, το οποίο με επιφωνήματα θαυμασμού και με κρατημένη την ανάσα, έβλεπε και άκουγε. Κοινή διαπίστωση όλων, όσων παρακολούθησαν την εκδήλωση, πόσο απλά και εύκολα, αυτός ο τόσο μεγάλος επιστήμονας, έκανε το άσχετο και χωρίς ειδικές γνώσεις ακροατήριο, να καταλάβει. Πέρασε γνώσεις, οι οποίες, κάτω από άλλες συνθήκες και άλλο ομιλητή, θα ήταν βαρετές.
«Εάν η Ελλάδα ήθελε να φτιάξει μια ομάδα υπό τον Στ. Κριμιζή, θα μπορούσε να στείλει αποστολή στο διάστημα», τόνισαν για ‘κείνον οι ομιλητές.
Μετά το πέρας της ομιλίας η Ο.Χ.Σ.Α. τίμησε με τιμητική πλακέτα τον διαπρεπή επιστήμονα. Την απονομή έκανε ο υφυπουργός κ. Θ. Κασίμης, ο οποίος αφού έπλεξε τα εγκώμια του τιμωμένου, απεκάλυψε ότι έλκει την καταγωγή του και από την Χίο.

Η προγιαγιά του ήταν της οικογένειας Ροδοκανάκη.

Η μεγάλη Χιώτισσα γλύπτρια και γυναίκα της Ευρώπης, κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου, ανέβηκε στο βήμα και χαριτολογώντας απεκάλυψε ότι στην ιδιαίτερη πατρίδα του, τον Βροντάδο, όταν θέλουν να αναφερθούν στον κ Σταμ. Κριμιζή λένε: «Αυτός που κανεύει τ’ άστρα». Εν συνεχεία του χάρισε ένα συμβολικό γλυπτό.
Μία άκρως ανθρώπινη στιγμή, όταν η διεθνούς φήμης ζωγράφος μας, Μαρία Καρακωνσταντή – Σαρρή, του χάρισε παράμερα κάτι ιδιοχείρως, χωρίς να γίνει αντιληπτή από το ευρύ κοινό.
Με φόβο ότι θα ξεχάσω πάρα πολλούς από τους όσους τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, και από τους οποίου ζητώ συγνώμη, αναφέρω ότι στην αντίληψη μου έπεσαν : οι σεβαστές Δέσποινες της Τέχνης και των Γραμμάτων, Μαίρη Παπακωνσταντίνου, Πόπη Χαλκιά – Στεφάνου, Μαρία Καρακωνσταντή – Σαρρή,
Δώρα Μονιούδη-Γαβαλά., Ξένη Γιούργη -Φύλλα . Ο Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Δημ. Λινός, ο κ. Δημ. Λαϊνάς, οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι Στ. Φασουλάκης, Π. Βαρλάς. Κ. Μουτάφης, Αγγ. Πιτίδου, Α. Κουνάδης, ο αστροφυσικός κ. Γουδής, ο πρόεδρος της Μαθηματικής Εταιρείας, κ. Μενδωνίδης, ο Δήμαρχος Οινουσσών, κ. Αγγελάκος.
Επίσης οι κ. Οικονόμου, Φερούσης, Ψυλλίδης, Ψυλλής, Μάγκος, Στυλ. Μιχαλάκης, ο Διευθυντής του Ξενοδοχείου «Μετροπόλιταν», κ. Παϊδούσης.
Από τις Ένοπλες Δυνάμεις ο Ακαδημαϊκός – Στρατηγός Σκαρβέλης, ο Ναύαρχος Π.Ν. Αρτεμάκης Νικ., οι Λιμενικοί Λιγνός Ν., Βολάνης Τ., Τσιαδής Δ. ,Λεοντάρας Κ. και αρκετοί πρόεδροι και αντιπρόσωποι Χιακών σωματίων.
Ήταν πράγματι μια φανταστική εκδήλωση, με την οποία η Ο.Χ.Σ.Α τίμησε και τιμήθηκε.


Μιχάλης Γ. Καριάμης











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου