'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 8 Μαρτίου 2013

Ο ΠΟΛΙΤΗΣ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ













29/05/2006

politis digital 





«Τον δημοσιογράφο τον κάνει το μολύβι», δίδασκαν χρόνια πριν στις σχολές δημοσιογραφίας. Σήμερα τον κάνει το πληκτρολόγιο και τη δύναμη της ενημέρωσης πολλαπλασιάζει η δύναμη της τεχνολογίας.
Τον διαδικτυακό τόπο του «πολίτη», www.politis-chios.gr , επισκέπτονται καθημερινά 800 – 1.200 αναγνώστες. Σερφάρουν στις σελίδες του είτε πιστοί αναγνώστες του είτε συγκυριακοί, όσοι αναζητούν κάτι από τη Χίο.
Οι σύγχρονες απαιτήσεις και η δική μας διάθεση να απλώσουμε δίαυλο επικοινωνίας με τους απόδημους Χιώτες, όπου γης, επέβαλαν τη δημιουργία του politis digital.
Πρόκειται για το νέο ηλεκτρονικό σύστημα έκδοσης του «πολίτη», παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιούν εφημερίδες πανελλαδικής κυκλοφορίας, όπως «Τα Νέα», «Το Βήμα», ή το «Έθνος».
Η κατασκευή του έγινε από την εταιρεία chiosnet – netway, με τον συνεργάτη της Δημ. Φωτεινέλη να δίνει τον καλύτερο του εαυτό για το αποτέλεσμα, που από τις 5 Ιουνίου θα είναι διαθέσιμο στις οθόνες σας.
Η νέα, συνδρομητική, ηλεκτρονική έκδοση του «πολίτη» παρουσιάστηκε πρώτα απ’ όλους στους Χιώτες της παροικίας των Αθηνών σε εκδήλωση που φιλοξενήθηκε στο «Metropolitan Hotel».
«Είναι η μικρή δική μας συμβολή στην έγκυρη και έγκαιρη επικοινωνία σας με τη Χίο. Επιθυμούμε όμως να τη δούμε και αμφίδρομη», ανέφερε ο αρχισυντάκτης του «π», Ν. Κατσαράκης, κατά την παρουσίαση της.
Αναλυτική παρουσίαση των δυνατοτήτων του συστήματος για το χρήστη θα αναφερθούν στο φύλλο της προσεχούς Παρασκευής.

11 δυνατότητες συστήματος για το χρήστη



Προβολή στο χρήστη της μορφής της εφημερίδας, όπως και στην έντυπη έκδοση, γύρω στις 10.00 π.μ. καθημερινά.

Φυλλομέτρηση της εφημερίδας online μέσω web browser (Internet Explorer κ.λπ.)

Δυνατότητα κατεβάσματος ολόκληρης της έκδοσης και αποθήκευσης της στον υπολογιστή του.

Δυνατότητα αναζήτησης με λέξεις κλειδιά μέσα στο κείμενο της εφημερίδας.

Δυνατότητα αναζήτησης με λέξεις κλειδιά από το αρχείο της εφημερίδας.

Δυνατότητα εκτύπωσης μέρους ή ολόκληρης της έκδοσης στον εκτυπωτή του χρήστη.

Δυνατότητα online πληρωμής συνδρομών ανά χρονική περίοδο.

Δυνατότητα πρόσβασης στο ζωντανό πρόγραμμα του «Χίος F.M.» σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Δυνατότητα επιλογής προτάσεων ψυχαγωγίας και διασκέδασης με τα σημαντικότερα καλλιτεχνικά δρώμενα στο νομό.

Δυνατότητα ενσωμάτωσης του δικού σας κειμένου στην ηλεκτρονική στήλη «Γράψε το άρθρο σου», μεταφέροντας τον παλμό των Χιών όπου γης στον ηλεκτρονικό κόμβο μας.

Θερμή αγκαλιά για τον «πολίτη»



Άρωμα Χίου πλημμύρισε η αίθουσα «Corfu I-II» του ξενοδοχείου «Metropolitan» την Παρασκευή το βράδυ. Η ανταπόκριση της Χιακής παροικίας των Αθηνών στην πρόσκληση γνωριμίας της με τον «π» ήταν τόση, που η αίθουσα άρχισε να εμφανίζει σημεία πληρότητας πολύ πριν την προγραμματισμένη ώρα έναρξης της.
«Από την σύντομη δική μας μελέτη στα 5 χρόνια κυκλοφορίας του «π» αβίαστο εξάγεται το συμπέρασμα ότι σφάλει όποιος στενεύει τη Χίο στο χώρο που περιβάλλεται από τα θαλάσσια σύνορα της. Την πραγματική διάσταση της Χίου δίνει η δράση και η προσφορά των παιδιών της όπου γης», εξήγησε τους λόγους της «εξόρμησης» προς την παροικία των Αθηνών ο διευθυντής του «π», Ν. Γεωργούλης.
Βροχή οι παροτρύνσεις από τους δεκάδες προσκεκλημένους. «Συνεχίστε με τον ίδιο ζήλο. Συμβάλετε με τη δύναμη που σας προσφέρει ο τύπος να αλλάξουμε τη Χίο μας». «Ρίξτε κι άλλο φως στα προβλήματα των χωριών μας. Βοηθείστε να τα κρατήσουμε ζωντανά». «Μην σταματάτε να επισημαίνετε το πρόβλημα της ηχορύπανσης. Επισκεπτόμαστε τη Χώρα και νομίζουμε ότι είμαστε πάλι στην Αθήνα», ήταν μόνο μερικές από τις προτροπές που ακούστηκαν.
Οι προσκεκλημένοι έδειξαν ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον politis digital και έδωσαν υποσχέσεις ότι θα στηρίξουν την προσπάθεια του «π» να τον καταστήσει κόμβο πληροφόρησης για ό,τι συμβαίνει στο νησί μας.
Η αναφορά του Ν. Κατσαράκη στον μελλοντικό στόχο δημιουργίας ενός επαγγελματικού οδηγού, στη σελίδα του οποίου θα καταχωρούνται όλοι οι χιακής καταγωγής επαγγελματίες, μόνιμα διαμένοντες στο νομό Αττικής, απέσπασε το ένθερμο χειροκρότημα, ένδειξη της αναγκαιότητας που υπάρχει για κάτι τέτοιο.

Η κοινή αγάπη



Στην εκδήλωση της Παρασκευής επισημοποιήθηκε η συνεργασία «πολίτη» και «Αμανής». Εκ μέρους της μηνιαίας εφημερίδας της Βορειοδυτικής Χίου τους στόχους της συνεργασίας ανέλυσε ο κ. Παν. Λαγός, τονίζοντας ιδιαίτερα ότι καθοριστικό ρόλο στην απόφαση διαδραμάτισε η ιδιαίτερη προσοχή του «π» στα προβλήματα και τις δυνατότητες της περιοχής της Αμανής.
Στη νέα ηλεκτρονική μορφή του «π» σύντομα θα αποκτήσει στέγη και η ηλεκτρονική έκδοση της «Αμανής».

Η ΕΝΑ και ... οι άλλοι

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης ανακοινώθηκε και η σύναψη συνεργασίας ανάμεσα στον «π» και την ΕΝΑ Χίου. Αναγνωρίζοντας τις δυνατότητες της Αναπτυξιακής Εταιρείας του νομού ο «π» εκχώρησε την εκπόνηση επενδυτικού σχεδίου στην ΕΝΑ, εκπρόσωπος της οποίας ήταν η Τζ. Λαγού.
Μαζί με εκείνη στην επιτυχία της διοργάνωσης της εκδήλωσης συνέβαλαν όλα τα στελέχη του «π» και ιδιαίτερα οι Κ. Μεστούσης, Κ. Τζιώτζιου και Γρ. Μαχαλιά, που βρέθηκαν στην πρωτεύουσα.

Σας ευχαριστούμε...

Κράτησαν ζωντανό το δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στην παροικία των Αθηνών και τη γενέτειρα. Ανιδιοτελείς εργάτες, έγιναν προπομποί των δυνατοτήτων επικοινωνίας της σύγχρονης τεχνολογίας με τα ρεπορτάζ, τα άρθρα, τις αναλύσεις τους στις εκδόσεις των τοπικών μας εντύπων εδώ και χρόνια.
Με μια συμβολική κίνηση, ελάχιστη τιμή σε εκείνους, που με κάθε τρόπο συνέβαλαν όλα αυτά τα χρόνια σε καιρούς δύσκολους στην ενημέρωση και την επικοινωνία και αποτέλεσαν με επιτυχία τον συνδετικό κρίκο των κατοίκων της Χίου με την χιώτικη παροικία της Αττικής, ο «π» τίμησε στην εκδήλωση της Παρασκευής επτά πρόσωπα, τα ονόματα των οποίων κόσμησαν και συνεχίζουν να κοσμούν τις σελίδες των χιώτικων εντύπων.

Στη Χιώτισσα



Αφορμή για αυτή την πρωτοβουλία μας έδωσε η μορφή της κ. Δώρας Σοφιαννίδου. Κατέκτησε δίκαια την υπογραφή «Χιώτισσα», μια και οι επί 40 και πλέον χρόνια αναφορές της στο νησί μας από τις στήλες της «Προόδου» και άλλων εντύπων είχαν μόνο μέλημα την ανάδειξη και την προστασία του τόπου μας.
Η «Χιώτισσα» δεν έκρυψε το παράπονο της. «Τους αγαπώ όλους, ακόμα κι εκείνους που με λησμόνησαν», είπε μόνο από το βήμα, λίγο πριν παραλάβει την τιμητική πλακέτα από τον βουλευτή Γ. Πίττα. Τα τελευταία χρόνια η «Χιώτισσα» σίγησε. Το μολύβι της έπαψε να χαράσσει λέξεις για τη Χίο, αφού ο Θεός της στέρησε ό,τι πολυτιμότερο διαθέτει. Την όραση της. Το θερμό χειροκρότημα για την προσφορά της ήταν για την κ. Δώρα η μεγάλη της ανταμοιβή.

Ξένη Φύλλα – Γιούργη



Ταυτισμένη με τη πολιτιστική δράση των σωματείων της παροικίας, έβρισκε και βρίσκει πάντα τον χρόνο να αρθρογραφεί και στις τοπικές εφημερίδες. Η κ. Ξένη Φύλλα – Γιούργη δεν παρέλειψε να μεταφέρει περιστατικά από την δημοσιογραφική της ενασχόληση, λίγα λεπτά αφότου παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τα χέρια της πρώην Γ.Γ. του ΥΠ.ΠΟ., Λίνας Μενδώνη.

Πόπη Χαλκιά – Στεφάνου



Ένοιωθε μοιρασμένη κατά την ώρα της εκδήλωσης. Η σκέψη της βρίσκονταν στη Χίο, στις εκδηλώσεις που γίνονταν με την αφορμή την παρουσία του π. Δημήτριου Τζούμα στο νησί μας.
Για τη συγγραφική – ερευνητική δουλειά της αλλά και τη συνεργασία της με τα χιώτικα έντυπα, η κ. Πόπη παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από το συντοπίτη της πρόεδρο του Οίκου Ναύτου, Θαν. Βαρίνου.

Νίκος Χαλκιάς



Συχνά κοιτούσε το ρολόι. Γύρω στις 21.30 συνηθίζει να βρίσκεται στο κρεβάτι του. Ίσως κι αυτό να είναι το μυστικό της διαύγειας πνεύματος του κ. Ν. Χαλκιά, ο οποίος, σε ηλικία 86 ετών, παραμένει στις επάλξεις του ερασιτεχνικού δημοσιογραφικού του καθήκοντος.
Βιβλιοθήκη γνώσεων για ναυτιλιακά θέματα, αυτό το διάστημα προετοιμάζει την έκδοση των γεγονότων που έζησε στην κατοχή ως μπροστάρης του απελευθερωτικού αγώνα. Την αναμνηστική πλακέτα παρέλαβε από τον κ. Αν. Νεράτζη.

Δημήτρης Μουσουρούλης



Ένα λιτό χειρόγραφο «ευχαριστώ» αντικατέστησε την δική του παρουσία. Ο κ. Δημήτρης Μουσουρούλης επί πολλά χρόνια υπήρξε γέφυρα επικοινωνίας με τα γραπτά του της παροικίας με τη γενέτειρα, με ιδιαίτερες πάντα αναφορές στο χώρο της Αμανής.
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η σύζυγος του από τα χέρια του προέδρου της Ο.Χ.Σ.Α., Αρ. Κοκκινάκη.
Ο κ. Δημ. Μουσουρούλης είναι ο πατέρας του σημερινού Γενικού Γραμματέα του ΥΠ.ΕΘ.Ο., Κ. Μουσουρούλη.

Κώστας Φράγκος



Μας έστειλε με επιστολή τους χαιρετισμούς και τις ευχαριστίες του από το λιμάνι της Μαριούπολης. Ίσως ο πιο πολυταξιδεμένος όλων των βραβευθέντων, ο κ. Κ. Φράγκος ήταν η ζωντανή παρουσία της Χίου στις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων.
«Ο ελληνισμός εδώ θέλει βιβλία και ελληνικές σημαίες», μας μετέφερε και τηλεφωνικά, δεσμευόμενος ότι σύντομα από τις σελίδες του χιακού τύπου θα διαβάσουμε άλλη μια του ανταπόκριση.
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε η κόρη του από τα χέρια του Δημάρχου Ομηρούπολης, Δημ. Παπαληού.

Μιχάλης Καριάμης



Ο «Καριαμομίχαλος» της «Αμανής» και του «Πελινναίου». Ο εκτελών χρέη ανταποκριτή του «π» στην Αθήνα τον τελευταίο χρόνο, ο ακούραστος συμπαραστάτης στις εκδηλώσεις της Χιώτικης παροικίας και ο ντελάλης της ενότητας του Χιώτικου στοιχείου, δεν παρέλειψε να ζητήσει να ενωθούν όλων μας οι προσευχές για την πορεία της υγείας της Αγγ. Χατζηδημητρίου και του Στ. Ζουμίδη.
Την τιμητική πλακέτα παρέλαβε από τα χέρια του κ. Αγγ. Αγγελιδάκη, ενός από τους ανθρώπους που εκτιμά ως «πνευματικούς πατέρες» του.

Δημήτρης Λαϊνάς



«Αν νομίζετε ότι γίνομαι κουραστικός έχετε έναν ευγενή τρόπο να μου το υποδείξετε. Να χειροκροτήσετε», ήταν η εισαγωγή του. Το μόνο που κατάφερε ο κ. Δημ. Λαϊνάς ήταν να αποτρέψει το χειροκρότημα κατά τη διάρκεια της ομιλίας του και να το ακούσει παρατεταμένο με το τέλος της. Έφερε στη συντροφιά μας όλους τους πνευματικούς ανθρώπους του τόπου, εκείνους που δεν βρίσκονται πια ανάμεσα μας και κατάφερε, ως συνήθως, να κάνει μια επίκαιρη ομιλία ... για το χθες.
Παρέλαβε την τιμητική πλακέτα από τον διευθυντή της «Πατρίδας», Μ. Γιαννάρα.

Το ... αντίδωρο

Από τον πλούτο του αρχείου του ήταν το αντίδωρο του Δημ. Λαϊνά προς τον «π». «Μια γκραβούρα αγορασμένη από τον παππού μου, για να κοσμεί τα γραφεία του «π»», είπε στο Ν. Κατσαράκη την ώρα που του την παρέδιδε.
Ο πλούτος του αρχείου για τον «επτά ημέρες επαγγελματία δημοσιογράφο», όπως αυτοχαρακτηρίστηκε, είναι τέτοιος, που και ο ίδιος κάποια στιγμή οφείλει να τον αναδείξει περισσότερο.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου