'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Κυριακή 7 Απριλίου 2013

ΑΝΤΑΜΑ ΜΕ ΤΟΝ ΠΟΙΜΕΝΑΡΧΗ ΜΑΣ













 Της αρχιεροσύνης σου μνησθείη Κύριος ο Θεός Μακαριότατε δέσποτα........!!! Μνησθείη πάντων υμών Κύριος ο Θεός......!!!


Ο Σεβασμιότατος Χίου, Ψαρών και Οινουσσών κ.κ. Μάρκος Α' 

Από πολύ νωρίς, η μεγάλη εκκλησιά, του Αγίου Δημητρίου στο Νέο Φάληρο, είχε κατακλεισθεί από τους ευλαβείς Χιώτες του Αττικού λεκανοπεδίου  και όχι μόνο. Στην κυριολεξία, το απόγευμα της Παρασκευής όλοι οι δρόμοι του Πειραιά και της Αθήνας,  οδηγούσαν εκεί . Προς τι ο συναγερμός ; Ιδού ο λόγος . 

Ο Μανώλης Φύσσας, μαζί με τους ιεροψάλτες

Ο Ποιμενάρχης Χίου και Πνευματικός Πατέρας των απανταχού Χίων, Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Χίου  Ψαρών  και Οινουσσών κκ. Μάρκος, χοροστατούσε  στην ακολουθία  της Γ' Στάσεως των Χαιρετισμών προς την Υπεραγία Θεοτόκο .  Ήταν μια ακόμα καλή ευκαιρία για να βρεθούμε όλοι μαζί οι συμπατριώτες και δε χάσαμε την ευκαιρία. ίνα το θαύμα βλέποντες,  υμνήσουμε αυτήν, μετά των αδελφών μας άδοντας : «Χαίρε, στοργή πάντα πόθον   νικώσα. Χαίρε, Νύμφη ανύμφευτε».  


Από αριστερά Σταμάτης Μαννές - Παντελής Βαρλάς -       Παναγιώτης Βαρλάς και Τάκης Φαφαλιός. 

Τιμούσαν τον εαυτό τους με την παρουσία τους, απλοί συμπατριώτες μας. Άνθρωποι του λαού. Συνταξιούχοι του κύματος του μόχθου και της βιοπάλης. Καταξιωμένοι και ευρέως γνωστοί συμπατριώτες μας . Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι. Ανώτατος δικαστικός, άνθρωπος κόσμημα για το νησί μας. Διακεκριμένοι  Επιστήμονες. Ισχυρότατοι οικονομικοί παράγοντες, όπως Εφοπλιστές και Μεγαλέμποροι . Αρχιπλοίαρχοι. Αξιωματικοί Ε.Ν. Στελέχη Ναυτιλιακών γραφείων και επιχειρήσεων. Πρόεδροι Πολιτιστικών Συλλόγων  Χίων της Αττικής - Υπουργός και υφυπουργοί . Ναύαρχοι εν ενεργεία και απόστρατοι. Ονόματα τρανταχτά αντάμα με τον άσημο μα πολύτιμο συνάνθρωπο μας. Στην πράξη η «Δημοκρατία του Ουρανού», υπό την σκέπη του Ιερού ναού και το βλέμμα του Παντοκράτορα Πατέρα και Κύριου: «Ποιητή ουρανού και γης, ορατών τε πάντων και αοράτων». 

Δυστυχώς, το γνωστό πρόβλημα της ασυνεννοησίας μεταξύ μας, στέρησε τους αρκετούς Βρονταδουσίους  αδελφούς  μας (χωρίς να  έχουν καμία ευθύνη),τη χαρά της ευλογίας τους από τον Σεβασμιότατο Συγχωριανό τους ο οποίος έτυχε τιμητικής υποδοχής από επίσκοπο, της  τοπικής Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς .  Χαρμόσυνη κωδωνοκρουσία, σήμανε την συγκινητική έλευση του Μητροπολίτη Χίου. Ειρήσθω εν παρόδω, για όσους το αγνοούν, σε αυτόν εδώ τον μεγαλοπρεπή ναό, ορόσημο ζωής για τον ίδιο, προεξάρχοντος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου Β’, των Ιεραρχών που αποτελούσαν την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδας και αυτών Άκκρας και Χαρτούμ,  χειροτονήθηκε Μητροπολίτης του Μαρτυρικού νησιού μας,  παρουσία πλήθους ευλαβών  Χιωτών.  Με την παρουσία του Μητροπολίτη μας των ιερέων του Ναού και τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες του είχαμε την τύχη και την ευλογία να απολαύσουμε μια αξέχαστη θεία μυσταγωγία.  Κατανυκτική η ατμόσφαιρα μέσα στο ναό. 
Απόλυτη σιγή, σεβασμός και ταπεινότητα. Με περισσή ευλάβεια απολαύσαμε την ανάγνωση του Μικρού Απόδειπνου. Το «Άξιον εστίν» τον κανόνα της Θεοτόκου και σε αργό μέλος το σημειολογικό κοντάκιο «Τη Υπερμάχω  Στρατηγώ ». Λέγω «σημειολογικό», γιατί  στην πραγματικότητα αυτό το τροπάριο ήταν και είναι ο Εθνικός ύμνος της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας . Ο  Ύμνος του αγωνιζομένου Ελληνισμού ενάντια στις έξωθεν επιβουλές . Τόσο επίκαιρο  σήμερα που και πάλι η πατρίδα μας είναι ασφυχτικά πολιορκημένη από τις αιρετικές δυνάμεις του κακού, ντυμένες τον μανδύα του φίλου και συνεταίρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιστέψτε με αδέρφια μου, αυτή τη φορά το «Τη Υπεράχω.... », ήταν το συγκλονιστικότερο άκουσμα. Ρίγη συγκίνησης τάραξαν τις σκέψεις και το φθαρτό σαρκίο μου...... Κύριε, ελέησον....!!! Θεία εύνοια σε όσους βρέθηκαν αυτή τη μέρα στον Άγιο Δημήτρη. Πληρώθηκε η ψυχή τους από την παρουσία του Χαρισματικού – Φιλομαθή μα Ταπεινού Πατέρα που κοσμεί την Ακριτική Μητρόπολη μας. Χαρά όλων των αποδήμων, δοθείσης κάθε ευκαιρίας  να τον έχουμε κοντά μας. ΟΙ συγκινητικές  εκδηλώσεις λατρείας και αγάπης των πιστών ανθρώπων  που αποτελούσαν το εκκλησίασμα, αποτελούν τρανή απόδειξη των όσων καταμαρτυρώ. Αρκετή ώρα μετά το πέρας της Θείας λειτουργίας , παρέμεινε στον Δεσποτικό Θρόνο να δεχθεί και να ανταλλάξει χειραψία , αγάπη, σεβασμό με όλες και όλους . Πάντα με το χαμόγελο την Ευχή και τον καλό λόγο στα Πατρικά Αρχιερατικά του χείλη.


Δεν είναι η κατάλληλη στιγμή, αλλά θα τονίσω την αλγεινή εντύπωση που προξένησε η επιδεικτική και άκομψη παρουσία της φρουράς υφυπουργού στον Άγιο και Ιερό χώρο του ναού. Σκανδάλισε και προβλημάτισε, τουλάχιστον σε όσους έγινε  αντιληπτή . Το αναφέρω διότι σχολιάστηκε έντονα. Δεν γνωρίζω αν υπήρχε ανάγκη, για τέτοια μέτρα προστασίας. Θα προσέφεραν περισσότερα, αν η παρουσία τους ήταν ποιο διακριτική και περνούσε απαρατήρητη ..... Ας φροντίσουν να τους αγαπά ο ευλαβής και καρτερικά χειμαζόμενος λαός μας και να μη φοβούνται . Ο Φόβος δεν τους τιμά καθόλου.

Ταπεινέ Πατέρα και Αρχιερέα μας, Σεβασμιότατε Χίου, Ψαρών και Οινουσσών, Υπέρτιμε και Έξαρχε Πάσης Ιωνίας  κκ Μάρκο, εγώ  ο ελάχιστος, και  ο πλέον των αμαρτωλών μεταξύ του ευλαβικού ποιμνίου σας  , από βάθους καρδίας, σας ευχαριστώ για όσα απλόχερα μας προσφέρατε.

Μιχάλης Γ. Καριάμης
Συνταξ. Πλοίαρχος Ε. Ν.

.....................................................................................................................................


Χαιρετισμοί στην Υπεραγία Θεοτόκο (Γ στάση) 05-04-2013



        http://youtu.be/RpP_u9kvWuE
          








2 σχόλια:

  1. Πολύ ωραίο άρθρο και ειλικρινά μεταδίδει την κατανυκτική ατμόσφαιρα στον Αγ. Δημήτριο Νέου Φαλήρου, κατά την λειτουργία της Παρασκευής, 5/4/2013.
    Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι το ΔΣ της Ένωσης Βρονταδουσίων Αττικής, πριν προγραμματίσει τον εκκλησιασμό μελών και φίλων στον Αγ. Μακάριο Κορίνθου, την ίδια ημέρα (5/4/2013), είχε προηγουμένως -περίπου ένα μηνα πριν την επίσκεψη στον Αγ. Μακάριο Κορίνθου- επικοινωνήσει πολλάκις με την Μητρόπολη Χίου προκειμένου να ενημερωθεί για το πρόγραμμα του Σεβασμιοτάτου και την ημερομηνία άφιξής του στην Αθήνα κατά τις ημέρες αυτές, όπως γίνεται κάθε έτος. Σκοπός και επιθυμία του ΔΣ ήταν να αποφευχθεί με κάθε τρόπο να συμπέσει ο εκκλησιασμός στον Ι.Ν Αγ. Μακαρίου με την χοροστασία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη Χίου στον Ι. Ν Αγ. Δημητρίου Ν. Φαλήρου.
    Όμως κατά το διάστημα της επικοινωνίας μας, το Γραφείο του Σεβασμιοτάτου δεν εγνώριζε την ημερομηνία χοροστασίας του Μητροπολίτη μας στο Νέο Φάληρο. Έτσι το ΔΣ της Ε.Β.ΑΤ, αφού έλαβε υπ' όψιν και το γεγονός ότι στο παρελθόν ο Μακαριστός Μητροπολίτης Χίου Διονύσιος χοροστατούσε σην Αθήνα, στην Ακολουθία της Δ' Στάσης των Χαιρετισμών, αποφάσισε την επίσκεψη στον ανωτέρω Ιερό Ναό στην Κόρινθο, την 5/4/2013.
    Κατά την Ακολουθία των Γ' Χαιρετισμών στον Αγ. Δημήτριο Ν. Φαλήρου, η Ε.Β.ΑΤ εκπροσωπήθηκε από το μέλος του ΔΣ, Ιωάννη Παγιαζίτη.
    Με εκτίμηση
    Γιώργος Χλωρός,
    Πρόεδρος ΔΣ Ε.Β.ΑΤ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. Καλέ μου Φίλε κ. Γιώργο Χλωρέ, αφού σου εκφράσω την αγάπη μου προς εσένα τον ίδιο και τους φίλτατους γονείς σου, θέλω να γίνεις αποδέκτης της χαράς μου για την επικοινωνία, τόσο με εσένα όσο και την ΕΒΑΤ, μέσω αυτού του μηνύματος. Φίλε μου, γνωρίζω την αλήθεια για αυτό το λόγο τόνισα στο κείμενο μου ....: « Δυστυχώς, το γνωστό πρόβλημα της ασυνεννοησίας μεταξύ μας, στέρησε τους αρκετούς Βρονταδουσίους αδελφούς μας (χωρίς να έχουν καμία ευθύνη), τη χαρά της ευλογίας τους από τον Σεβασμιότατο Συγχωριανό τους ο οποίος έτυχε τιμητικής υποδοχής από επίσκοπο, της τοπικής Ιεράς........» Αρκετοί Βρονταδούσοι μεταξύ των οποίων και ο παρακαθήμενος μου κ. Στέλλιος Βασιλάκης, διαρκώς έδιναν εξηγήσεις για την απουσία. Πίστεψε με αγαπητέ μου Γιώργο, δεν μπορώ να καταλάβω τι μεσολάβησε και προγραμμάτιζε η Μητρόπολης Χίου. Στην διάρκεια της κοπής της πίτας των αδελφών Αιγνουσσιωτών ο ίδιος ο Δεσπότης μας, είπε σε εμένα προσωπικά ότι θα χοροστατήσει στους Γ ‘ Χαιρετισμούς στην παλιά ενορία του. Πάντως, ο παλιός Δεσπότης τιμούσε με την παρουσία του την παροικία στους 4ους χαιρετισμούς. Φίλε μου, ο πατέρας σου γνωρίζει καλά ότι για τα θέματα της ασυνεννοησίας μεταξύ των Χιακών συλλόγων κυρίως του ΚΟΡΑΗ και της ΟΧΣΑ, ειδικά δε όταν άρχισα να αρθρογραφώ, είχα γίνει κακός με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς . Αυτή η ασυνεννοησία και η θέληση βούλησης λύσης μου κτυπά στα νεύρα. Χάθηκα από τον Πειραιά και από προσώπου γης, γιατί περνώ περίοδο φανταστικής σκλαβιάς με τα εγγονάκια μου . Πιστεύω το ίδιο και οι δικοί σου .
    Κάθε χαρά στην αγαπημένη σας οικογένεια και το σπιτικό σας .
    Χαιρετισμούς στους γονείς σου
    Καλή πρόοδο στο Σύλλογο σας
    Φιλικότατα
    Μιχάλης Γ. Καριάμης

    ΑπάντησηΔιαγραφή