'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Σάββατο 8 Ιουνίου 2013

ΟΙ ΦΥΤΙΚΟΙ ΜΑΘΟΥΣΑΛΕΣ ΤΗΣ ΧΙΟΥ ΖΗΤΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΟΥΣ ΣΑΝ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

 














Σύνταξη: Δήμητρα Λαχουρή   

Τρίτη, 18 Σεπτεμβρίου 2012 12:56


                            Ο Πρίνος του Άγιου Γιάννη στο χωριό της Κυδιάντας
                                                                ΧΙΟΣ

Να χαρακτηριστούν ως Μνημεία της φύσης  η «ελιά Liverani» ο «Πρίνος  του Άγιου Γιάννη της Κυδιάντας»  και ο «Δρυς του Ορφανίδη» στα Σκλαβιά της Χίου, ζητούν δυο ενεργοί πολίτες  του νησιού, οι κ.κ. Δημήτρης Μελαχροινούδης και Μιχάλης Καριάμης. «Πρόκειται για  ξεχασμένους «Φυτικούς Μαθουσάλες» του νησιού μας που ήρθαν και πάλι στο προσκήνιο με αφορμή την παρουσίαση του βιβλίου του συγγραφέα και ερευνητή Αλέκου Κιουρέλλη για τα λιοτρίβεια της Χίου «δήλωσε στην ΕΡΑ Αιγαίου σήμερα το πρωί ο κ. Μιχάλης Καριάμης και πρόσθεσε  Σε κάποιο σημείο της ομιλίας του, ο συγγραφέας - ερευνητής , είπε ο κ. Καριάμης αναφέρθηκε στην Ελιά LIVERANI  Αυτή η εύστοχη αναφορά, μας έδωσε το έναυσμα για ένα καινούριο γύρο ενεργειών για τους ξεχασμένους «Φυτικούς Μαθουσάλες» του νησιού μας.



Ο  ''Δρυς του Ορφανίδη - Στα Σκλαβιά της Χίου '' 
Τα «Δέντρα που Πληγώνουμε» με την αδιαφορία μας,  πρόσθεσε ο κ. Καριάμης δεν είναι πάρα πολλά. Είναι η «Ελιά Liverani» (περιμέτρου 12,5μτρ) ο  «Πρίνος του Άγιου Γιάννη της Κυδιάντας» (περιμ. 5,85 μτρ) και ο «Δρυς του Ορφανίδη» ( περιμ. 8,20 μτρ)στα Σκλαβιά». Αναφερόμενος ειδικά στον πρύνο της Κυδιάντας ο κ. Καριάμης είπε «Μαζί με τον σεβαστό εφημέριο της Λαγκάδας, πατέρα Δημήτριο Πύρρο, αρκετά χρόνια πριν, υπήρξαμε μάρτυρες επίσκεψης Γάλλων φυσιοδιφών , στον πρίνο της Κυδιάντας. Φοβάμαι να ξεστομίσω την ηλικία που ανάφεραν για να μη θεωρηθώ γραφικός. Το συγκεκριμένο δέντρο, έχει χάσει το 1913, ένα μεγάλο τμήμα του κορμού του από ανθρώπινη παρέμβαση. Η ανάγκη υποστήριξης αλλά και στήριξης για να μη σωριαστεί ο γέρικος τραυματισμένος κορμός του, είναι άμεση. Η καλή τύχη της Χίου, προίκισε το νησί μας με αυτή την «Ιερή Δωρεά» και η καλύτερη προστασία κατέληξε ο κ. Καριάμης είναι να χαρακτηριστούν Μνημεία της Φύσης» . Ήδη η Κύπρος έχει χαρακτηρίσει σαν μνημεία 210 δέντρα σε αντίθεση με τη χώρα μας που έχει χαρακτηρίσει μόνο 60.








                        Ελιά LIVERANI ή ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗ, στην Καλλιμασιά 

                                      ΧΙΟΣ







3 σχόλια:

  1. Εύγε κύριε Μιχάλη.
    Να είσαι γερός μαζί με την έμπνευση και την διαθέσιμη ψυχή σου, ώστε να ενημερώνεις όλους εμάς, που αλαφροπατούμε κι αιθεροκοιτούμε όπως ελόγου σου, την καρδιά της φύσης, μα και την συναισθηματική μας πατρίδα.
    Μην έχεις αυταπάτες πως θα ιδρώσει το αυτάκι των ψηφοθηρών ηγετών μας.
    Ό,τι περνάει από το χέρι και το μυαλό μας, αυτό τουλάχιστον να πράττουμε.
    Ευχές για υγεία, διαύγεια κι ελευθερία.

    Με συγκίνηση κι εκτίμηση

    Έαλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή

  2. ΔΕΛΛΑΣΟΥΔΑΣ ΛΑΥΡΕΝΤΙΟΣ
    Στάλθηκε: 5:53 μ.μ. Σάββατο, 15 Ιουνίου 2013
    =======
    Εκτός από την προσωπική ικανοποίηση υπάρχει και το κοινό καλό.
    Συγχαρητήρια.
    Αν η ψήφος μου μετράει, προσθέστε τη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Μιχάλη

    Ξύνεις πληγές με το νερόμυλο του Δελφινιού. Μου θύμισες τις παρεμβάσεις μου στον τύπο και το εξευτελιστικό "περίμενε" στον προθάλαμο του κάθε αρμόδιου. Πύργος Δοτιών με το δομικό του υλικό να λιγοστεύει ολοένα, Μύλοι Ανέμωνα με σχεδόν μη αναστρέψιμη κατάσταση, τα κτίσματα των Μαρκόπολι και όχι μόνο στο Νόσω Κήπο σωσμένα ευτυχώς από φωτογραφίες, τα Σκλαβιά που στη βρύση της Ελένης του Μενέλαου ασχημονούν οι αιρετοί μας, και στον Άγιο Γιάννη των Καθολικών δίπλα στη δρυ του Ορφανίδη να γίνεται τυμβωρυχία, το αρχοντικό του Αφέντη "συνεβρικά" του πύργου να κατεδαφίζεται από τους θεματοφύλακες της κληρονομιάς μας κλπ, κλπ για να καταλήξω στη Βιβλιοθήκη Κοραή με τις μοναδικές εκδόσεις της να αναζητούνται και να μην ανευρίσκονται, πράγμα που με οδήγησε στη δημοσιοποίηση της παραίτησής μου μήπως και ιδρώσει κανενός αυτί.

    '' Ν '' Δ.Μ

    ΑπάντησηΔιαγραφή