'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 10 Ιανουαρίου 2014

ΜΥΡΟΒΟΛΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΦΥΣΗΣ







Αισθητή η απουσία μου στα πολιτικοοικονομικά τεκταινόμενα του τόπου μας. Απέχω  συστηματικά μια και γνωρίζω ότι τίποτα δεν έχω να δώσω ή να προτείνω. Δεν ξεχνώ δε πως η ‘’ Η σιωπή, είναι χρυσός’’. Άλλωστε εκατοντάδες οικονομολόγοι και πάσης φύσεως  «μαϊντανοί» της τηλεόρασης, δεν καταφέρνουν  να  πείσουν να διαμορφώσουν γνώμη ή να περάσουν κανένα μήνυμα στον κουρασμένο και απηυδισμένο τηλεθεατή. Ας ξεκινήσω λοιπόν με καλά νέα από το Μυροβόλο νησί της καρδιά και της σκέψης  μου. Στο θέμα αναγνώρισης   του Πανέλληνα οραματιστή Κώστα Δ. Περρίκου, τα πάντα έχουν δρομολογηθεί από πλευράς Δήμου Χίου. Τόσο ο Δήμος, όσο και η Βιβλιοθήκη Χίου, προς τιμή τους, έχουν προγραμματίσει εκδηλώσεις. Ένας είναι ο ενδοιασμός μου. Ως άτυπη ομάδα «Φίλων Περρίκου», θέλαμε να προβάλουμε τον «ΟΡΑΜΑΤΙΣΤΗ»  και όχι έναν ακόμα στρατιωτικό ή αντιστασιακό ήρωα. Εν γνώσει λόγου θέλω να πω ένα μεγάλο «ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ»,  στον καπετάν Δημήτρη Δ. Μελαχροινούδη. Πατέρα της ιδέας για αναγνώριση  του αγνοημένου ήρωα. Αν δεν έφερνε εκείνος το θέμα «ΠΕΡΡΙΚΟΣ» στην επιφάνεια, κανένας, περιλαμβανομένου  και του εαυτού μου, δεν θα γνωρίζε την ύπαρξη του . Αποκλειστικά και μόνο, αυτός έχει την τιμή της πατρότητας της ιδέας. Ουδείς άλλος.


                                   η άτυπη ομάδα " ΦΙΛΟΙ  Κ.Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΥ"
                           Στ. Μιχαλάκης - Αιμ. Ευαγγελινός - Δ. Μελαχροινούδης                                                                       - Γεώρ. Μπαχάς - Μιχ. Καριάμης

Καλά τα νέα, σχετικά με τα θέμα της αναγνώρισης των «Μνημείων της Φύσης» του νησιού μας. Πιστεύω ότι έχουμε μπει πλέον στην τελική ευθεία. Υποχρέωση μας να πούμε δημόσια ένα μεγάλο ‘’ Ευχαριστώ’’ στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΧΙΟΥ)   και ειδικά στην κυρία Λίτσα Λύκου, χάρη των προσπαθειών της οποίας φθάσαμε στη σημερινή αισιόδοξη και ελπιδοφόρα κατάσταση. Ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όλους εκείνους οι οποίοι πίστεψαν – αγωνίστηκαν και πρόβαλαν την ιδέα. Φίλες και φίλοι μου, με χαρά σας αναφέρω σειρά ενεργειών οι οποίες συνηγορούν υπέρ της αναγνώρισης των αιωνόβιων δέντρων της ‘’ Ελιάς Liverani ’’ (Μελαχροινούδη την αποκαλώ πάντα). Του ‘’ Δρυ του Ορφανίδη ‘’ και του ‘’Πρίνου του Άγιου Γιαννιού , στον ερειπιώνα της Κυδιάντας (Λαγκάδα).  Κατ’ αρχάς η «Γενική Δ/νση Αγροτικής Οικ/μιας κλπ της Περιφέρειας ΒΑ», με το υπ΄ αριθμ. Πρωτοκόλλου έγγραφο της  3204, από 25-6-2013 προς το γραφείο του Αντιπεριφερειάρχη ΠΕ Χίου κ. Γανιάρη , με θέμα Προστασία «αιωνόβιων δέντρων», θέτει τις βάσεις και την απαρχή εξελίξεων. Στους καθ’  ύλην αρμόδιους η ευθύνη δια την ορθή αντιμετώπιση και προώθηση του θέματος. Άλλη σημαντική εξέλιξη στο θέμα μας ήταν το ψήφισμα Νο. 3,  το οποίο εκδόθηκε στο πέρας των εκδηλώσεων  της 15ης και 16ης  Οκτωβρίου 2012, στο Διεθνές συνέδριο «Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΣ  ΣΤΙΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ , συνεργαζόμενοι για μια καλύτερη Χίο» Η σημαντικότατη αυτή εκδήλωση από το  «Ίδρυμα Μαρία Τσάκος», τελούσε υπό την αιγίδα του ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ ΚΑΙ ΑΙΓΑΙΟΥ με συν διοργανωτές  τον ΔΗΜΟ ΧΙΟΥ και την ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ  ΕΝΟΤΗΤΑ ΧΙΟΥ. 




Το ψήφισμα 3 αναφέρει «Το συνέδριο πληροφορηθέν από την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Οικισμών Νότιας Χίου την ύπαρξη στο νησί δένδρων πολλά εκ των οποίων υπερβαίνουν ηλικίας, κατά τη γνώμη ειδικών, μεγαλύτερης των χιλίων ετών, ΑΝΑΓΝΩΡΙΖΟΝΤΑΣ την ιδιαιτερότητα των συγκεκριμένων δένδρων, πρίνων και σχίνων στην πολιτιστική κληρονομιά και την τουριστική ανάπτυξη της Χίου, ΕΠΙΘΥΜΩΝΤΑΣ να συμβάλει στην προστασία της χλωρίδας της Χίου, ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙ . Εισηγείται την ανακήρυξη των δένδρων πρίνων και σχίνων, όπως περιγράφονται στην από 16ης Οκτωβρίου 2012 επισυναπτόμενη επιστολή της προαναφερθείσης Ομοσπονδίας, ως Μνημείων της Φύσης και προσκαλεί τους αρμόδιους φορείς να λάβουν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε στο εξής να τυγχάνουν της δέουσας φροντίδας και προστασίας.»
Βέβαια είχε συντελεστεί αποδοχή του αιτήματος από μεγάλη μερίδα ενεργών πολιτών οι οποίοι με έγραφες παρεμβάσεις τους συνηγορούσαν υπέρ της αναγνώρισης των συγκεκριμένων δέντρων. Θα αναφέρω δυο ξεχωριστές περιπτώσεις που με συγκίνησαν . Του σεβαστού Ομότιμου Καθηγητή Παιδαγωγικής του Εθνικού Καποδιστριακού Π.Α  (ΕΚΠΑ) κ Λαυρέντιου Δελλασούδα . Του σεβαστού Υποναυάρχου Λ.Σ (ε.α) και  κ. Σταύρου Μιχαηλίδη (Γενικού Διευθυντή του Ιδρύματος ΜΑΡΙΑ ΤΣΑΚΟΣ  Δ.Κ.Ν.Ε.Π) οι οποίοι εξέφρασαν την επιθυμία «παρέμβασης», με κάθε τρόπο στην όμορφη προσπάθεια μας.  Δεν θα ξεχάσω να αναφερθώ στην εύστοχη τοποθέτηση πινακίδων  στην Ελιά του Μελαχροινούδη από την Περιφέρεια και στον Πρίνο του Άγιου Γιάννη από τον «Πολιτιστικό Σύλλογο Λαγκάδας, ‘’η ΚΥΔΙΑΝΤΑ’’» .



Η Πινακίδα του Π.Σ. Λαγκάδας ή ''ΚΥΔΙΑΝΤΑ''στις ρίζες που Φυτικού Μαθουσάλα 

 Άξιο αναφοράς η απόφαση  υπ’  αριθμόν  43/31-10-2013 του Τοπικού Συμβουλίου Λαγκάδας –Χίου, κατόπιν εισηγήσεως του συμβούλου κ. Ευσταθίου Μπατίδη, «λαμβάνοντας υπόψη του και τις απόψεις των κατοίκων που διατυπώθηκαν στην από 7-5-2011, Λαϊκή Συνέλευση της Λαγκάδας. Μεταξύ των προτάσεων  ....... Αξιοποίηση του Πρίνου στη Κυδιάντα του αρχαιότερου δέντρου της Χίου.......». Καιρός λοιπόν για χαμόγελα αλλά όχι εφησυχασμό.
Θα κλείσω με ένα από τα αναρίθμητα σχόλια που έλαβα όλα αυτά τα χρόνια «παρέμβασης» για τα δώρα της φύσης . Δώρα , προίκα στο «Μυροβόλο» νησί μας και μου δίνει κουράγιο έως την ημέρα που θα λάβουν σάρκα και οστά τα οράματα. Οράματα, δυο  καθ’ ομολογουμένως  «Γρουσούζηδων» απόμαχων  της θάλασσας,  που παρά την ηλικία, συνεχίζουν την αρμυρή πορεία τους, πάνω από τους αφρούς των κυμάτων,  ως την τελική ευόδωση των οραμάτων. Οραμάτων που αποσκοπούν στην προβολήτης Άγιας Μάνας Γης που λάτρεψαν όσο τίποτε άλλο. Καλότυχος που στο διάβα της ζωής μου, αντάμωσα το καπετάν Δημήτρη Δ. Μελαχροινούδη και ακόμα τέσσερις – πέντε ανθρώπους σαν και αυτόν.                                            



                                       Oι δυο γερο θαλασσόλυκοι οραματιστές
                            Δημ. Διον. Μελαχροινούδης και Μιχ.Γεωργ. Καριάμης
                                               παρά την ''Ελιά Liverani''

Σχολιάζει λοιπόν άγνωστος φίλος με τα στοιχεία «ealoso7» -   « ....Κύριε Μιχάλη. Να είσαι γερός μαζί με την  έμπνευση και την διαθέσιμη ψυχή σου, ώστε να ενημερώνεις όλους εμάς, που αλαφροπατούμε κι αιθεροκοιτούμε όπως ελόγου σου, την καρδιά της φύσης, μα και την συναισθηματική μας πατρίδα....   Ευχές για υγεία, διαύγεια κι ελευθερία. Με συγκίνηση κι εκτίμηση -  Έαλος »

Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν. και Περιστασιακά Γράφων









4 σχόλια:

  1. Σχόλια Αναγνωστών μέσω mail και facebook

    Αντιπεριφερειάρχης Χίου , Κωνσταντίνος Γανιάρης
    .
    Αγαπητέ Μιχάλη
    Ευχαριστώ για τις πάντα αξιόλογες επισημάνσεις σου και πάντα στην διάθεση σου.


    Eftichia Vlissidou - Καλησπέρα Μιχάλη. Ευχαριστώ για τον ιστορικό, αισθητικό θησαυρό που μου έστειλες, γιατί είναι πνευματική ανάσα στη γραφειοκρατική απαίτηση της διοίκησης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σχόλια μέσω facebook


    ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ - Χαιρετε ομορφοπαιδα πραγματικοι λεβεντες ταπεινοι και ουσιαστικοι στις πραξεις και τα λεγομενα σας........................ κι ας σας λενε οι αφελεις κι οι αμαθεις <> Καλα να παθουν Αν οι γρουσουζηδες ειναι σαν κι εσας μακαρι να ειμασταν ολοι ετσι να σοβαρευτει ο τοπος και να ψηλωσουν τα προσχηματα κι οι αξιες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σχόλιο του Σεβαστού Πανεπιστημιακού Δάσκαλου , μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

    Lavrentios Dellassoudas

    Ιανουαρίου 10 τις 8:49 μ.μ.

    Κύριε Καριάμη - Αγαπητέ Καπετάνιε,

    Σας συγχαίρω για τη χρησιμότητα τού έργου σας, τη συλλογική προσπάθεια και την επιμονή σας.
    Ευχαριστώ για την τιμητική -αλλά και δεσμευτική- αναφορά στο πρόσωπό μου.

    Το μόνο που μπορώ να συνεισφέρω την παρούσα στιγμή είναι το επισυναπτόμενο άρθρο περί περιβάλλοντος -όχι βέβαια για να αυξηθούν τα χαμόγελα (τουλάχιστον παροντικά).

    Το άρθρο έχει τίτλο: Τα γνωστικά αντικείμενα παιδεύουν. Το παράδειγμα και η έμπρακτη συμβολή εκ-παιδεύουν.
    και υπότιτλο: Τελικά, ποιος και πώς μπορεί να διδάξει σήμερα περιβαλλοντική και, γενικότερα, κοινωνική συνείδηση;

    Το άρθρο αυτό έχει περιληφθεί στον αφιερωματικό Τόμο: «Η Χάρη θέλει Αντίχαρη», προς τιμήν τού ομότιμου καθηγητή Αντωνίου Δανασσή-Αφεντάκη.
    Αν και έχει γραφεί προ εξαετίας είναι, τουλάχιστον, "επίκαιρο".
    Σχετικά με την προστασία από εμπρησμούς υπάρχει μια πρόταση στη σ. 48 (2η παράγραφος).

    Παρά το γεγονός ότι το εξώφυλλο τού Τόμου συνδέεται με το φυσικό περιβάλλον, η θεματική του είναι ευρεία και έχει ως σημείο αναφοράς την Παιδαγωγική Επιστήμη.

    ΥΓ. Το γνωστικό πεδίο, το οποίο υπηρετώ, προκύπτει από το επισυναπτόμενο Βιογραφικό-Εργογραφικό Σημείωμα. Οι τυχόν ενδιαφερόμενοι θα μπορούσαν να βρουν εύκολα στοιχεία -που ενδεχομένως τους απασχολούν- δεδομένου ότι η μορφή τού σημειώματος δίνει τη δυνατότητα επιλεκτικής προσπέλασης των παρεχομένων πληροφοριών, στις περισσότερες δε των περιπτώσεων με πρόσβαση στο σύνολο ή στον πίνακα περιεχομένων διαφόρων έργων.


    Με ιδιαίτερη εκτίμηση

    Ομότιμος Καθηγητής Λαυρέντιος Γ. Δελλασούδας
    Ειδικός Γραμματέας Σώματος Ομοτίμων Καθηγητών

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Από τον κ. Γιώργο Χαλάτση , μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου

    Ιανουαρίου 10 τις 8:32 μ.μ.

    Μπράβο Μιχάλη για την διαρκή αγωνιστική σου διάθεση.
    Μπράβο στους οραματιστές που συμπλέουν μαζί σου !!!!!
    Άν όλοι είχαν Όραμα για την Χίο μας,
    σήμερα θα είμασταν ο πρώτος προορισμός στην Ευρώπη για
    ανθρώπους με πολιτιστικά ενδιαφέροντα και μείς διπλά περήφανοι.
    Εύχομαι να είσαι πάντα σιδερένιος και να μας οδηγείς !!!!
    Σου στέλνω μιά πρόταση ενός φίλου για τους πρίνους του Φλωριού.
    Καλή δημιουργική Χρονιά !!!!
    Χαλάτσης Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή