'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Παρασκευή 24 Ιανουαρίου 2014

ΑΣΩΜΑΤΩΝ ΤΑΞΙΑΡΧΩΝ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ , ΘΥΡΑΝΟΙΞΙΑ









Μια από τις ποιο ευτυχισμένες στιγμές της μακρόχρονης ιστορίας του Πρωτοπόρου Δήμου τους θα έχουν την τιμή να ζήσουν οι Δημότες Κορυδαλλού και όχι μόνον. Αύριο Σάββατο 25η Ιανουαρίου 2014, στις 11.00 π.μ, θα λάβουν χώρα τα θυρανοίξια του ιστορικού μνημείου του Ιερού Ναού των Ασωμάτων Ταξιαρχών. Θα χοροστατήσει ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Νικαίας κ. Αλέξιος.  Ως γνωστόν παμπάλαιος ναΐσκος υπέστη σοβαρότατες ζημιές από τον καταστροφικό σεισμό του 1999.  Η αποκατάσταση των ζημιών και Αναστήλωση του ναού ξεκίνησαν το 2012, από το ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμου. Οι εργασίες είχαν βασικό στόχο την στατική αποκατάσταση- Στερέωση – Αναπαλαίωση της τοιχοδομίας καθώς  και την συντήρηση των τοιχογραφιών οι οποίες χρονολογούνται κατά την διάρκεια του 11ου αιώνα. Το κτίσμα του ναού, προσδιορίζεται στον 10ο αιώνα. Αυτό το μοναδικό κόσμημα της ευρύτερης περιοχής μας και το σημαντικότερο του Δήμου μας, αποτελεί ένα όμορφο δίδυμο μαζί με την Μονή Δαφνίου, η οποία έχει χαρακτηριστεί από την ΟΥΝΕΣΚΟ, σαν «Μνημείο παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς ». Αρχιτεκτονικά ανήκει στον τύπο του τρίκογχου ναού με τρούλο και νάρθηκα. Ανάγεται στη μεσοβυζαντινή περίοδο. Ο Νάρθηκας, μεταγενέστερα επεκτάθηκε προς τα δυτικά.


         Το Προεδρείο του "ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ" με τον Δήμαρχο Κορυδαλλού 

Ο Δήμαρχος μας κ. Σταύρος Κασιμάτης χαιρετίζοντας το πέρας των εργασιών και συγχαίροντας τον Σεβασμιότατο Νικαίας κ. Αλέξιο καθώς και όσους συνέβαλαν στην αποκατάσταση του μνημείου, το χαρακτήρισε σαν «Ιστορικό γεγονός για την πόλη» . 



Ο παμπάλαιος ανακαινισμένος ναός βρίσκεται σε απόσταση ολίγων μέτρων από τον μεγαλοπρεπή σύγχρονο ναό των Παμμεγίστων Ταξιαρχών. Προσωπικά όταν ήμουν παιδί, εκκλησιαζόμουν στον παμπάλαιο ναΐσκο, ο οποίος περιβάλλονταν από μαντρότοιχους. Ήταν μέσα σε ένα μικρό πευκώνα και σε απόσταση λίγων μέτρων νοτιότερα το παμπάλαιο τεράστιο οίκημα ιδιοκτησίας του κ. Μαχά. Ο Ναυτικός Σύλλογος Κορυδαλλού, αναπόσπαστο τμήμα του δήμου μας, σύσσωμος  θα συμμετέχει στα δρώμενα της αυριανής ημέρας.     



Μιχάλης Γ. Καριάμης
Πλοίαρχος Ε.Ν.

Πρόεδρος «ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ»






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου