'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Σάββατο 1 Φεβρουαρίου 2014

ΠΥΡΓΟΥΣΙΚΟ ΣΕΡΓΙΑΝΙ ΣΤΟ ΧΘΕΣ








«Σε μια εποχή δύσκολη κατά την οποία τα ήθη και τα έθιμα τείνουν να παραγκωνιστούν, το Δ.Σ του Συλλόγου Πυργούσων Αττικής «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΧΙΟΥ» αποφάσισε να εκδώσει το φετινό του ημερολόγιο με τίτλο :  ΕΝΑ ΣΕΡΓΓΙΑΝΙ ΣΤΟ ΧΘΕΣ ΑΝΤΑΜΑ ΜΕ ΤΙΣ ΠΑΡΕΕΣ». Με αυτά τα λόγια, στην τελευταία σελίδα  του καλοστημένου, ΄΄θεματικού΄΄ ημερολογίου τους, η άξια και αγαπητή μου φίλη, κ Μαρία        Μπρή – Παπαμακάριου, πρόεδρος του δραστήριου συλλόγου,  αντάμα με το Δ.Σ.  παρουσιάζουν με καμάρι το δημιούργημα τους. 


Πράγματι σε εποχές  γενικά δύσκολες , είναι τόλμημα άξιο συγχαρητηρίων το ξεπέταγμα προς τα μπρός. Μια νότα αισιοδοξίας και ένα ηχηρό «Υπάρχουμε», μέσα στην καθολική απαξίωση. Ναι είναι κάτι το ξεχωριστό το ημερολόγιο που κρατώ και ξεφυλλίζω. Λένε πως μια φωτογραφία είναι χίλιες λέξεις. Άντε τώρα να έχεις μπροστά σου  μια εκατοντάδα φωτογραφιών.  Θα χρειασθεί ένας ολάκερος χρόνος να ασχοληθείς μαζί του. Ε ναι λοιπόν έως την τελευταία ημέρα οι ασπρόμαυρες φιγούρες θα σου κρατούν συντροφιά με την ευχή «Όλη την φετινή χρονιά να την καλογιορτάζεις. Να βγαίνουν όσα μελετάς και όσα λογαριάζεις». Κάθε «πολυλογού» σελίδα , σου τραγουδά και από ένα τετράστιχο. Σου θυμίζει τις γιορτές και λε σου Μήνα και ημερομηνίες. Αχ, αυτές οι φωτογραφίες, πόσα χρόνια σε φέρνουν πίσω. Τι σου θυμίζουν. Μοσκοβολά. Νιάτα και Χιό. Σκίνους και τσικουδιές. Σε ξετρελαίνουν χοροί,  φωνές και όργανα.  Παρέες  ανάμεσα σε πούλουδα. Μέσα στα στενά σοκάκια ή κάτω από τις δοξαράδες. Πάνω σε πυξάρια για βάρκες. Φυσικά δεν είναι δυνατόν από φωτογραφίες απέ τη Χιός να λείπουν ο «κήπος» τα «ξυστά» για τα «Μαύρα λιλάδια». 



Θεαματικότατη και ουσιώδης η παρουσίαση των χορηγών αυτού του θεματικού επιτεύγματος. Αξίζει ένα μεγάλο μπράβο σε όσους ανθρώπους μπορούν και δεν ξεχνούν. Ως γνωστό, ο πάντα δραστήριος Σύλλογος των Πυργούσων, μας έχει χαρίσει πολλές και αξέχαστες εκδηλώσεις που αποδεικνύουν την οντότητα του. Δυστυχώς η κοπή πίτα τους συνέπεσε με αυτήν του «ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ» και ήταν αδύνατο να τους τιμήσω με την ταπεινή παρουσία μου. Το αυτό θα συμβεί και με τον ετήσιο χορό τους ο οποίος θα γίνει το Σάββατο 15 Φεβρουαρίου, στην αίθουσα δεξιώσεων  «ΙΡΙΔΑ»  με τη Χιώτικη ορχήστρα του Νενητούση , Νίκου Καραολάνη και της Τόνιας Λιώδη από το Βουνό. 




Το τριήμερο της Καθαρής Δευτέρας (1-2-3 Μαρτίου), πραγματοποιούν εκδρομή με προορισμό Θεσσαλονίκη – Καρναβάλι Ξάνθης – Καβάλα – Βόλο. Για να συνεχίσουν το πολύτιμο έργο τους, έχουν την ανάγκη της υποστήριξης όλων μας. Το όμορφο ημερολόγιο τους, δεν πρέπει να μη λείψει από κανένα Νοτιοχωρούσικο και ειδικά Πυργούσικο σπίτι.

Μιχ. Κούτελος - Μιχ. Καριάμης - Μαρία Μπρη - Παπαμακάριου - Νικ. Τσικής 

Και φέτος Χρόνια σας Πολλά. Ευτυχισμένα και καλά από τον Πυργούσικο Σύλλογο τους, που πάντα μέσα στην καρδιά, έχουνε το Χωριό τους.

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Πλοίαρχος Ε.Ν.









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου