'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2014

ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΦΟΡΕΩΝ











ΜΑΖΙ αποφάσισαν στην πρώτη συνάντηση όλοι οι συμμετέχοντες φορείς από τις νησιωτικέ συγκοινωνίες ιδιαίτερα της Αττικής να συμμετέχουν στην προσπάθεια για μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ τους με απώτερο στόχο την καλυτέρευση της ζωής τόσο στα νησιά μας, όσο και των επισκεπτών σε αυτά.
Από την Κρήτη έως την Χίο και από τις Οινούσσες  έως τον κάλαμο τα προβλήματα είναι κοινά άσχετα το μέγεθος του νησιού, εξάλλου μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Ένωσης Κρητών Πειραιά Θεόδωρος Τσόντος.



ο Πρόεδρος του '' ΝΑΥΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΥ''  (ΝΑΥ.ΣΥ.ΚΟ), καπετάν Μιχάλης Καριάμης στο βήμα.

Από την άλλη νησιά χωρίς ναυτικούς δεν γίνεται. Οι ναυτικοί μας και η ακτοπλοΐα είναι οι φλέβες και το αίμα του οργανισμού και είμαστε περήφανοι για αυτά τόνιζε ο πρόεδρος του Ναυτικού Συλλόγου Κορυδαλλού Μιχάλης Καριάμης, ο οποίος συγκίνησε το κοινό λέγοντας ότι οι πολιτικές της εποχής μας αφελληνίζουν το αιγαίο, ιδιαίτερα δε συγκινητικός ήταν τη στιγμή όπου απευθυνόμενος σε όλους όσους διοίκησαν τούτη την χώρα είπε ότι μετατρέψατε τους περήφανους νοικοκυραίους νησιώτες σε περιφερόμενους ανέργους…
Στην εκδήλωση έδωσαν το παρόν ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων Αττικής  Παναγιώτης Χατζηπέρος και ο πρόεδρος του ΕΟΤ Χρήστος Πάλης οι οποίοι και στο χαιρετισμό τους παρουσίασαν τα νησιά από την δική τους ματιά Η μεγαλύτερη από τρεις ώρες πρώτη συνάντηση των φορέων και συζήτηση περί του τι μέλλει γενέσθαι ξεκίνησε με τις τοποθετήσεις των ομοσπονδιών.  



ο Βρονταδούσης Δικηγόρος κ. Γεώργιος Χλωρος, Πρόεδρος της ΕΒΑΤ, στο βήμα.


Το λόγο πήραν ο Λευτέρης Κεχαγιόγλου (Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νησιών), Πασχάλης Συρίγος (Ομοσπονδία Συλλόγων Μικρών Κυκλάδων), Α. Φραγκούλης (Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών Σωματείων), Γιώργος Μπενέτος (Επαγγελματικό Επιμελητήριο Πειραιά), Γιάννης Παπαδάκης (Κρήτες Πειραιά η Ομόνοια),  Γιώργος Χλωρός ( Ένωση Βρουταδουσιων Αττικής),  Γιώργος Πουλής (Σύλλογος Αθηνών Ποταμουσιών) Μάντη Κουντουριώτη (Υδραικός Σύνδεσμος Πειραιά), Άγγελος Μακρυγιάννης (Επιμελητήριο Πειραιά), Κώστας Κουλαλόγλου (Ένωση Σπετσιωτών), Ελένη Γιαννιώτη (Πολιτιστικός Σύλλογος καλάμου Λευκάδας) και Αρχοντούλα Νικηφόρου, Ανδρέας Καραγιώργης και Ρούσσου Ευαγγελία ( Αδελφότητα ψαριανών), Κυρ. Θεοδωράκης Πρόεδρος ΔΣ Δήμου Οινουσσών, Μιχάλης Τυρής (Καρδάμυλα Χίου), Δημήτρης Πράσινος (ΔΚ Δονούσας Νάξου),  Βύρων Ρηγινός (Σύλλογος Φίλων Κέας), Στ. Kαλαμάκης (Ένωση ξενοδόχων Αίγινας), Ανδρέας Θεοδωράκης ( Η Φωνή του Θυμαριού - Κρήτη), Δημήτριος Σπυριδάκης ( Ένωση Εφοπλιστών ναυτιλίας Μικρών Αποστάσεων), Αθανάσιος βατίστας (Πανεπ. Αιγαίου).



ο Πρόεδρος τvn '' Αποφοίτων Λιβανείου Γυμνασίου Καρδαμύλων Χίου'', καπετάν Αλέκος Εμ. Καραμούζος στο βήμα

Αλέξ. Καραμούζος (Σύλλογος Αποφοίτων Λιβανείου Χίου), Γιώργος Χατζηαναγώστου (GEO Μικρομεσαίοι), Γιώργος Δαφνός (Πανεπ. Πειραιά project Coordinator), Περικλής Σαχίνης (δ/νων Συμβ CISD ), Θεόδωρος Λίλας (πανεπ. αιγαίου project coordinator), Σουλτάνα Τατιάνα Κουμουτσή (Geo FounderΤην μεγαλύτερη από τρεις ώρες συζήτηση συντόνισαν οι Σωτήρης Παπακωνσταντίνου και Δημήτρης Κεφάλας.


ο Εξ Οινουσσών Χίου κ.  Δημήτρης Πετρ.Κεφάλας, του '' Σκακιστικού Ομίλου Κορυδαλλού'', ένας εκ των δύο συντονιστών 

Κατά την παρουσίαση των προβλημάτων πρώτο πρόβλημα αναδείχθηκε από όλους οι μεταφορές ανθρώπων πραγμάτων και δεδομένων με σεβασμό στις ευρωπαϊκές νομολογίες για ασφαλή φθηνό τακτικό καθ όλη την διάρκεια του έτους μεταφορικό εισιτήριο. Ξεχωριστή αναφορά έγινε στο Μεταφορικό ισοδύναμο και στην προσπάθεια του κράτους να μην δώσει στην δημοσιότητα την μελέτη του ΜΙ.

Ανδρέας Καραγιώργης , Πρόεδρος Αδελφότητας Ψαριανών Αττικής 

Ψηλά στην  Ατζέντα μπήκαν τα θέματα Υγείας εκπαίδευσης,  πρωτογενούς τομέα, τουρισμού, Κοινωνικών Επιχειρήσεων, ενημέρωσης κοινού, το σύνολο του κόστους διαβίωσης στα νησιά, το φορολογικό, η μικρή τουριστική σαιζόν, η φυγή των νέων και των επιστημόνων από τα νησιά, η έλλειψη τηλεματικών εφαρμογών, η έλλειψη σχεδιασμού από την πλευρά του κράτους σε θέματα φέρουσας ικανότητας των νησιών και της φέρουσας μεταφορικής τους ικανότητας, το ελάχιστο ανθρώπινο δυναμικό από την πλευρά του κράτους, η έλλειψη ουσιώδεις πολιτική για κάλυψη κενών θέσεων σε όλους τους τομείς, το δυσμεγεθης των πλοίων σε σχέση με τα λιμάνια, το κλείσιμο των σχολειών, η στελέχωση και διαχειριστική επάρκεια των δήμων, οι ζημιές που υφίσταται το περιβάλλον, οι ΑΠΕ, το ακτοπλοϊκό εισιτήριο το οποίο έφτασε στην Κρήτη να είναι ακριβότερο από το αεροπορικό, τα Υδροπλάνα κλπ.


ο κ. Γεώργιος Μαρκελ. Πουλής από τους ''Φίλους Ποταμιάς Χίου''


Στις προτάσεις υπήρξε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον στην κατ αρχήν αυτοκριτική των φορέων και στη συνέχεια οι ελλείψεις τους. Να αυξηθούν οι εκδηλώσεις και οι δράσεις των φορέων, να μεταλαμπαδεύσουν οι μεγαλύτεροι στις νέες γενιές την αγάπη τους για την νησιωτική πατρίδα, η χρησιμοποίηση των σχολαζουσών περιουσιών, ενώ όλοι οι ομιλήσαντες  ανεγνώρισαν την ανάγκη για την δικτύωση όλων των φορέων, κάτι πού έγινε για πρώτη φορά.
Μεταφορά τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών από τον ένα φορέα στον άλλο αλλά και η δικτύωση μεταξύ των μελών, ώστε σε κάθε πρόβλημα πού αντιμετωπίζει ένας φορέας να μπορεί άμεσα να συμβουλεύεται άλλους με παρόμοια προβλήματα.


 ο Πρόεδρος '' Ελληνικό Δίκτυο Μικρών Νηιών   κ. Ελευθέριος Σ. Καχαγιόγου  και οι συντονιστές της εκδήλωσης κκ  Σωτήρης Παπακωνσταντίου και Δημήτρης Κεφάλας 


Η απόφαση  της κοινής δράσης και δημιουργίας ενός δίαυλου επικοινωνίας ήταν κάτι παραπάνω από θετική. Κρίθηκε αναγκαία και Ικανή συνθήκη για να μπορέσουν οι νησιωτικές κοινωνίες να αντιμετωπίσουν καλύτερα τις προκλήσεις του αύριο.



 
ο Πάντα Μαχητικός Λασκαδούσης ,καπετάν Μιχάλης Καριάμης Αγορεύων 


Εννοείτε ότι ο κάθε φορέας διατηρεί την αυτοτέλεια του και ξη οποιαδήποτε δικτύωση δεν θα έχει ως στόχο την κάλυψη του ενός φορέα από άλλον, ούτε την ποδηγέτηση του.
Ανοικτή λοιπόν πρόσκληση από σήμερα σε όλους τους συλλόγους νησιωτών ιδιαίτερα των μεγάλων πόλεων, γιατί τα νησιά μας τους έχουν ανάγκη και η εν τη ενώσει η ισχύς βρίσκει πεδίον δόξης λαμπρό στην νησιωτική Ελλάδα. Μία πρωτοβουλία πού μόλις ξεκινά…


Ελ. Κεχαγιόγλου - Γεωρ. Χλωρος - Δημ. Κεφαλας - Ανδρ. Καραγιώργης - Μιχ. Καριάμης - Αλ. Καραμούζος - Ηλ. Ζαχαρογιάννης


Τέλος όλοι οι συμμετέχοντες πλέον καλούν και όσους φορείς δεν κατάφεραν να έλθουν σε αυτή την πρώτη συνάντηση, να ενώσουν τις δυνάμεις μαζί μας για ένα καλύτερο αύριο.




Για το  '' ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΔΙΚΤΥΟ  ΜΙΚΡΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ''
Λευτέρης Σάββα Κεχαγιόγλου









Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου