'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

ΑΓΙΕ ΒΑΣΙΛΗ ... ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ




ο... ξενοφερμένος  Santa Claus


Καλές Γιορτές ,Φίλες και φίλοι μου…!

Επί ποδός όλα τα παιδιά του κόσμου, περιμένουν την έλευση του Παχουλού επισκέπτη. Δυστυχώς για εμένα  όταν ήμουν μικρός, το πρόγραμμα του Άγιου Βασίλη, δεν πρόβλεπε περατζάδα από το ξεχασμένο χωριό μου, στην ακριτική Χίο. Οπότε δεν τον περίμενα ποτέ και δε ήρθε να με βρει τότε που έπρεπε και το είχα ανάγκη, σαν παιδί ! 

Μέσα στο είναι μου, δεν υπάρχει ίχνος τέτοιας ανάμνησης. Κάτι παρεμφερές ή το αντίστοιχο!  Βλέπετε, μια ζωή την πέρασα σε απόμακρους  ωκεανούς και θάλασσες, εκεί που ήταν μακριά νάρθει ο χοντρομπαλάς Ευρωπαίος άγιος. Και όμως, σήμερα ζω με χαρά το όνειρο και τον περιμένω αγωνιωδώς, μαζί με τα εγγονάκια μου.


Μακάρι ο εξ Εσπερίας φερμένος  άγιος, με τις κόκκινες φουφούλες και τις μπότες να είχε Μεσογειακά μάτια. Ψυχή και λογική, να πήγαινε σε απόμερα μέρη και φτωχογειτονιές εκεί που τον έχουν πιότερη ανάγκη.  


Σε τόπους και ανθρώπους  που εκλιπαρούν  για έλεος. Λίγο ψωμί, αγάπη και στοργή. Εκεί που ικετεύουν  και εκλιπαρούν για λίγο καθαρό νερό στέγη και ασφάλεια.  Πραγματικέ Έλληνα, Άγιε Βασίλη. λειτουργέ του καλού Θεού μας, παραμέρισε τα φλας, τις τηλεοπτικές  φανφάρες  και τις   παράτες. Μη σε κάνουν και εσένα να γελάς, σαν τον άλλο, με αυτό το σαρδόνιο χαμόγελο του χορτασμένου.

Ξεκίνα και πάλι από την ξεχασμένη Ανατολή. Από την Καισαρεία της ανθρωπιάς και της προσφοράς. Θυμήσου το ξερακιανέ, Σοφέ, Άγιε Φωστήρα, Δάσκαλε και Ιεράρχη μας. Εσύ και ο ιερός σκοπός σου, δεν έχουν καμιά σχέση με τον παγωμένο Βορρά και τους ψυχρούς, σκληρούς άκαρδους ανθρώπους του με τα φιδίσια ψυχρά μάτια και τις κλειδαμπαρωμένες καρδιές !

Που να καταλάβουν οι  τάχατες : Santa Claus - Saint Roi- Helliger   Koning Santo Re - Pere Noel και τόσοι άλλοι δήθεν άγιοι των Δυτικών, (κακέκτυπη αντιγραφή σου) τον ανθρώπινο πόνο την απελπισία και την φτώχεια;Υπέρβαροι είναι όλοι τους, με μάγουλα απαράδεκτα φουσκωμένα και ροδαλά Καλοντυμένοι και Χορτασμένοι με προσούτα, λουκάνικα, σολομούς ,χαβιάρια και χοιρομέρια!


Πάμπλουτοι! Είναι όλοι τους, με τσέπες γεμάτες Στερλίνες. Μάρκα, Κορώνες, Λιρέτες, Πέσος  και Ευρώ! Λάθος άνθρωποι, σε λάθος τόπους,  εσκεμμένα φρόντισαν να ξεκινάς από λάθος μέρος, για να χαρίζεις σε λάθος τόπους , δώρα και χαρά σε  παιδιά, που δεν τα έχουν ανάγκη.

Σε επέβαλαν και σε δεχτήκαμε χωρίς αντίσταση ! 

Όμως άλλα λένε οι παραδόσεις μας. Τα ήθη και τα έθιμα μας. Μέρες αλληλεγγύης και αγάπης είναι. Μέρες Φιλανθρωπίας και προσφοράς! Για κάθε άνθρωπο, ανεξαρτήτως φυλής,  ηλικίας, εθνότητας, θρησκείας, γλώσσας, χρώματος, πιστεύω και κοινωνικής υποστάσεως.                                                                        
 Μη ξεχνάς Άγιε μου,  πως σήμερα, όπως και τότε που ήμουν παιδί, στην μετεμφυλιακή, ρημαγμένη Ελλάδα, ζούμε δύσκολες ώρες και μαύρες εποχές. Εποχές σκληρής στέρησης και απαράδεκτης  φτώχειας που μας επέβαλαν τιμωρητικά, άσπονδοι φίλοι - σύμμαχοι μας!
          
Ολόψυχα σε παρακαλώ όπως κάθε σωστός άνθρωπος και κάθε Έλληνας, χάρισε αγάπη στον συνάνθρωπο μας. Σε όποιον έχει ανάγκη! Μα κυρίως σε απροστάτευτα μικρά παιδιά.  
Στα ορφανά. 
Σε πονεμένους . 
Σε άρρωστους! 
Κατατρεγμένους και απελπισμένους. Κυνηγημένους        και    εκτοπισμένους.  Διωγμένους  -  αιχμάλωτους  και   
πεινασμένους! 

Καλέ μου Άγιε  Βασίλη …   
Χάρισε απλόχερα Αγάπη, Φροντίδα . Χαρά ..!


Τέλος πάντων.
Σας ζάλισα με την «Μωρολογία» μου… Τι σας λέω τώρα και σας στεναχωρώ χρονιάρες ημέρες που είναι.

Απολαύστε τις ... Μέσα σε θεσπέσια, ζεστή, και ευτυχισμένη  οικογενειακή θαλπωρή... !
Σας ευχαριστώ από τα βάθη της ψυχής μου, που με συντροφέψατε στην αγωνία και την απόγνωση μου…! 



ΧΡΟΝΙΑ   ΠΟΛΛΑ

              και 
ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ






Ταπεινά


Μιχάλης Γ. Καριάμης

ο ελάχιστος μεταξύ των Ελλήνων.




8 σχόλια:

  1. Αγαπητέ Μιχάλη ευχαριστώ για τις ευχές τις οποίες με τη σειρά μου στέλλω στους αποδέκτες του μυνήματός σου. Ο Θεός να σου χαρίζει υγεία για να ταρακουνείς τους χοντρόπετσους αδιάφορους μπροστά στο δράμα που ζούμε.
    Προσωπικά πληροφορώ ότι ποτέ δεν σηκώθηκα χορτασμένος από τραπέζι φορτωμένο με φαγητά γιατί αυτόματα καταδιώκει τη σκέψη μου η εικόνα του πεινασμένου παιδιού που προσπαθεί να κρατηθεί στη ζωή από της νεκρής μάνας το βυζί. Τώρα την εικόνα συντροφιάζει το απλανές βλέμμα των παιδιών στο βυθό του Αιγαίου. Ασυναίσθητα αναζητώ τη θεία δίκη κάποτε να εμποδίσει τους δήμιους, αλλά μέχρι πότε θα πρέπει κανείς να περιμένει;
    Τελειώνοντας μια παρατήρηση: Αν ο Μιχάλης Γ. Καριάμης υπογράφει ως ''ο ελάχιστος μεταξύ των Ελλήνων'' πια θέση έχουν αυτοί που ακολουθούν τα απόνερα του Καπετάνιου;

    ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΕΛΑΧΡΟΙΝΟΥΔΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. o Αγιος Βασιλης μας δωρησε οσο κανεις τοσο με τη ζωη του οσο και με τους λογους του την πιο μεγαλη προυποθεση των υπερβατικων αξιων Αυτη ονομαζεται ΔΙΑΚΡΙΣΗ.....κΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ μας τονισε πως ολα τα υπολοιπα συνθετικα του ουσιαστικου κριση ειναι χωρις σημασια απο κακα εως αχρηστα οπως κατακριση , επικριση , ανακριση , συγκριση κ.α.
    Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ειναι αυτη που μας βοηθαει να διαχειριστουμε σωστα και ισορροπημενα τα αισθηματα μας να μη βοβομαστε να αγαπησουμε και εντελει να κανουμε πραξη την αγαπη ποικιλοτροπως Η ΔΙΑΚΡΙΣΗ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΑΠΟΣΤΑΓΜΑ δηλ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ...Ετσι οποιος και ναναι ο αγιος Βασιλης με τη διακριση που μας χαρισε τα ματια μας θα ξεχωρισουν την αληθεια απο το ψεμα και μεσα στη χαρμολυπη των γνησιων αισθηματων θα καταλαβουμε τη θαλπωρη της αληθινης αγαπης που προσφερουμε και μας προσφερεται απο τους γυρω μας αγαπημενους.........

    ΑΔΕΛΦΕ ΜΟΥ ΚΑΛΕΣ ΓΙΟΡΤΕΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΩΣ ΜΕ ΕΙΡΗΝΗ ΥΓΕΙΑ ΧΑΡΑ ΚΑΙ ΑΓΑΠΗ ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΘΕΙΑΣ ΑΞΙΑΣ ΤΗς ΔΙΑΚΡΙΣΗΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΕ Ο ΑΥΘΕΝΤΙΚΟΣ ΑΓΙΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ ΤΟ << ΛΙΟΝΤΑΡΙ ΤΟΥ ΧΡΙΣΤΟΥ>>
    ΣΑΣ ΦΙΛΩ ΜΕ ΑΓΑΠΗ

    ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Σήμερα στις 7:24 μ.μ.
    Μιχάλη, εμάς ο Αγιος Βασίλης μας έφερνε το κομμάτι της βασιλόπιττας, κι αυτό άμα προφτάναμε και λέγαμε το ξημέρωμα της πρωτοχρονιάς το "Καλημέρα και Βασίλη" και μας εδίνανε το κομμάτι που είχανε κόψει αποβραδίς στ' όνομά του.
    Χρονια σας πολλά κι ευτυχισμένα, υγειή και ό,τι άλλο επιθυμεί η καρδούλα σας.
    Γιώργης Φράγκος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. ι
    ΚΑΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑ;Ι ΜΑΚΑΡΙ ΟΙ ΕΠΙΘΥΜΙΕΣ ΤΩΝ ΑΝΑΡΤΗΣΕΩΝ ΣΑΣ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ

    Ρενα Λαγογιαννη-Ρες

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Ευχαριστούμε για ωραία αναφορά στο σύγχρονο " Άγιο Βασίλη" που όπως πολύ σωστά περιγράφεις δεν έχει καμία σχέση με τον Αληθινό, ευχόμαστε καλή χρονιά με Υγεία, αγάπη, ομοψυχία και ελπιδα.Υ. Γ Καταλαβαίνω την αγωνία δεν καταλαβαίνω όμως την απόγνωση....

    Markellos Poulis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και μέσα στο δικό μου είναι , δεν υπάρχει ίχνος τέτοιας ανάμνησης σαν παιδί και νεαρά κοπέλα . Ο κυριότερος λόγος ήταν γιατί η οικογένεια μου ακολουθούσε το Παλαιό Ημερολόγιο και νηστεύαμε μέχρι τις 6 Ιανουαρίου , μια και τα Χριστούγεννα ήταν την άλλη μέρα . Δεν είναι κάτι που μου έλειψε όμως ..... συμφωνώ απόλυτα με ό,τι γράφεις !!!!!

    Markella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Αγάπη και ειρήνη σε όλα τα παιδιά του κόσμου, σε όλους τους ανθρώπους του κόσμου.

    Doortje van Lieshout

    ΑπάντησηΔιαγραφή