'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Δευτέρα 16 Μαΐου 2016

«Ανθρώπων έργα», στο ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟ ΨΝΑ





η Περιφορά της Εικόνας του Άγιου Μάρτυρα - Προστάτη της Μυροβόλου Χίου μας



Αν πούμε ότι την παραμονή της εορτής του προστάτη της Χίου, Αγίου Ισιδώρου,  στον Ιερό Ναό, Αγίων Αναργύρων του Ψ.Ν.Α. Δρομοκαΐτειου στο Χαϊδάρι, επικράτησε  το  αδιαχώρητο,  δεν θα  είναι  υπερβολή.  
Από όλα τα σημεία της Αττικής τα μέλη της Χιώτικης παροικίας, λάμπρυναν με την παρουσία τους,  τον εσπερινό και  την περιφορά της σεπτής εικόνας του πρωτομάρτυρα Άγιου του Μυροβόλου νησιού μας.
Θα πρέπει να τονιστεί ότι καθοριστικό  παράγοντα, στην επιτυχία,  έπαιξε η άρτια προετοιμασία της ακούραστης προέδρου του Συλλόγου, Πυργούσων Αττικής «ΤΟ ΠΥΡΓΙ ΤΗΣ ΧΙΟΥ» καθώς δε, η εκτίμηση και η αγάπη που τρέφουν, στην προσωπικότητα της,  όλοι οι συμπατριώτες μας, , χωρίς καμία εξαίρεση. Άξια συγχαρητηρίων η κ. Μαρία Μπρη – Παπαμακαρίου.



Ακολούθως, το εκκλησίασμα, ανταποκρινόμενο στο κάλεσμα της προέδρου αλλά και των εκδόσεων «αλφα πι», εν πομπή προσήλθαν στο αμφιθέατρο του Νοσοκομείου, χάρμα οφθαλμών / ιδέσθαι, , για να απολαύσουν την παρουσίαση του βιβλίου της κ. Ευ. Χρ. Παπαζή, «Ανθρώπων έργα: 296 παραδοσιακά επαγγέλματα και ασχολίες»           Ο χώρος, γέμισε ασφυκτικά. Στην πράξη αποδείχτηκε   μικρός για την περίσταση, με αποτέλεσμα,  αρκετοί να μείνουν όρθιοι.





Ο χαιρετισμός της προέδρου των Πυργούσων, σήμανε την έναρξη της εκδήλωσης. Ο Χιώτης εκδότης του  πανελλαδικά γνωστού περιοδικού «NEMECIS», Χιολάτρης Γιώργος Νικ. Μπαχάς.  Διακεκριμένος δημοσιογράφος που με τον γλαφυρό του λόγο, διακοπτόμενο, από συγκίνηση την οποία δεν κατάφερνε να συγκρατήσει, συγκλόνισε κατά γενική ομολογία το ακροατήριο του. 

Γιώργος Νικ. Μπαχάς - Χιολάτρης

Μίλησε για την αρτιότητα και το μεράκι που έχουν οι εκδόσεις του οίκου «αλφα πι», του Γιάννη Παληού ο οποίος  συνεχίζει, με ίδιο μεράκι το έργο του αξέχαστου Αντώνη. Έπλεξε το εγκώμιο  των κόπων των δύο κυριών, της συγγραφέως και της συμπατριώτισσας προέδρου. Εύστοχα ξεχώρισε από τα επαγγέλματα του βιβλίου, αυτά που έχουν σχέση με το Πυργί. Τα ξυστά και του … πετροπελεκητή . Ειδικά δε του πελεκητή πέτρας, για να αποκαλύψει στο κοινό την τέχνη του Παππού του, μεγάλου τεχνίτη πέτρας, με κυριότερο έργο του, το περίτεχνο και άξιο θαυμασμού καμπαναριό της εκκλησιάς της Παναγίας στην πλατεία του χωριού τους. Ο πάντα σεμνός πρόεδρος του Χιώτικου Ιδρύματος κ. Ισίδ. Πρώιος, διάβασε αποσπάσματα του βιβλίου.

Ισίδωρος Πρώιος - Πρόεδρος ΔΡΟΜΟΚΑΪΤΕΙΟΥ Ψ.Ν.Α.


Η συγγραφεύς και αγωνίστρια γυναίκα και Μάνα, με τον πάντα λεπτό και συγκροτημένο λόγο της, ευχαρίστησε  όλους όσους την τίμησαν με την παρουσία τους. Κατ’ αρχάς έπλεξε το εγκώμιο των εκδόσεων που χάρισαν στον κόσμο τα βιβλία – κοσμήματα της. Τον πρόεδρο του Ψ.Ν.Α και την πρόεδρο του Συλλόγου Πυργούσων, για την αγάπη που την δέχτηκαν  και την φιλοξενία τους. Τέλος δε ευχαρίστησε τον χαρισματικό Γ. Μπαχά, ο οποίος τόσο όμορφα και άρτια ανέπτυξε τα χαρίσματα του βιβλίου για έναν άλλο κόσμο, πιο παραδοσιακό και ανθρώπινο που αφήσαμε, αμετάκλητα πίσω μας, παραδίδοντας τον στην λήθη του χρόνου.

Ευαγγελία Χρ. Παπαζή - Συγγραφεύς - Γυναίκα και Μάνα Αγωνίστρια 


Δεν θέλω να αδικήσω κανέναν, κυρίως δε τους ταπεινούς ανθρώπους οι οποίοι, δίνουν την παρουσία τους, γνωρίζοντας ότι δεν θα ακουστεί το όνο μας τους. Υποκλίνομαι στο Μεγαλείο και την Ταπεινότητα τους. Θα αναφερθώ όμως κατ αρχάς σε έναν άνθρωπο που δεν απουσίαζε ποτέ . Στον αξέχαστο Σταμάτη Μανέ, ο οποίος σίγουρα μας έβλεπε από ψηλά. Στους Νικ. Τσική και Παν. Βαρλά οι οποίοι, ποτέ δεν απουσίαζαν από Χιώτικη εκδήλωση .


Ευγενία . Καλαγκιά Μουρατίδου - Μιχαήλ και Φωτεινή Καριάμη - Αγγελική Συρρή Στεφανίδου
Θα θεωρήσω τιμητικούς παραστάτες της ακούραστης συγγραφέως, τις παρουσίες : του Μεγάλου μας Δάσκαλου κ. Γιώργη Διλμπόη και τις κυρίες των Γραμμάτων μας : Πόπη Χαλκιά Στεφάνου – Αγγελική Συρρή Στεφανίδου - Ευγενία Καλαγκιά Μουρατίδου. Μια θέση δίπλα της ο Γιάννης Παληός και ο Καρδαμυλήτης καπετάν Χρήστος Μιχαλιός.

4 Καπετάνιοι, Φίλοι - Χωριανοί και συμπατριώτες της συγγραφέως .... συνάδελφοι στην γραφίδα  . καπ. Γιώργης Φράγκος (Αιγνούσσα) - καπ. Μιχάλης Καριάμης (Λαγκάδα) - καπ. Χρήστος Μιχαλιός (Καρδάμυλα) - καπ. Αλέκος Εμμ. Καραμούζος (Καρδάμυλα)
Αναφέρομαι στον Δήμαρχο Χαϊδαρίου κ. Μιχ. Σελέκο. Την πρ. βουλευτή Χίου κ. Μαρ. Σταυρινούδη . Το τ. Πρόεδρο του Δρομοκαΐτειου  ΨΝΑ κ. Αν. Τριπολίτη. Την Πρόεδρο των «ΦΙΛΩΝ ΔΡΟΜΟΚΑΙΤΕΙΟΥ»  κ. Ν. Σκαρβέλη. τον κ. Γ.Λιβανό , Νομικό Σύμβουλο. Τους προέδρους Χιακών Συλλόγων καπ. Αλέκο Καραμούζο,  Α.Λ.Γ.Κ.Χ – Στ. Χονδρογιωργάκη , Χαλκουσίων – Ν. Κατσαρό , Λεπτοποδούσων –  Μιχ. Καριάμη «ΝΑΥ.ΣΥ,ΚΟ» και Στ. Μιχαλάκη πρ. πρ. Κουρουνιωτών.

Άγιος Ισίδωρος (Παράγκλι) Συκιάδα - Χίος - Εδώ, σύμφωνα με την παράδοση, πάτησε για πρώτη φορά ο Άγιος Μάρτυρας το πόδι του στο Μυροβόλο νησί μας. Πιθανά πρόκειται για ένα από τα ωραιότερα  και πλέον φωτογραφημένα σημεία του Αιγαίου μας - Απέμαντι του, στο βάθος , η Αιγνούσσα μας 

Ειλικρινά, εύχομαι από βάθους καρδίας, αντίστοιχη επιτυχία  και αρτιότητα να έχουν όλες οι Χιώτικες εκδηλώσεις

Μιχ Καριάμης


Πλοίαρχος Ε.Ν





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου