'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

ΜΑΓΕΨΕ ΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ




Δρ. Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη


Ειλικρινά, ήταν μια από τις πιο όμορφες  βραδιές . Ο χώρος αποδείχτηκε πάρα πολύ μικρός για να καλύψει τους αμέτρητους φίλους του Ιδρύματος «ΑΝΤΩΝΗΣ ΔΑΜΑΛΑΣ» και της σεβαστής δέσποινας των Γραμμάτων της Χίου και αξιαγάπητης Δρ. Αθηνάς Ζαχαρού Λουτράρη.  Γνωρίζω πολύ καλά, ότι η γραφίδα μου είναι ελάχιστη για να αποδώσω το μέγεθος και την ανταπόκριση που είχε οι παρουσία της στο Πειραϊκό  ακροατήριο.



Αν πω πως «Μάγεψε», δεν θα είναι υπερβολή.  Αν πω , πως ήταν ομιλία για σεμινάριο, δεν θα απέχει από την πραγματικότητα.  Το ακροατήριο, κρεμόταν από τα χείλη της. Σαν στημένο σφουγγάρι  ρουφούσε την κάθε της λέξη, την κάθε πρόταση της. Απόλυτη σιγή, συντελούσε ώστε να μη χαθεί λέξη ή συλλαβή που έβγαινε από τα χείλη της. Η ήρεμη, γλυκιά παρουσία της και όσα κατέθετε μαγνήτισε τους πάντες. Θα σταθώ σε μια λεπτομέρεια που μου προκάλεσε μεγάλη εντύπωση.   Δεν ήταν λίγες φορές, που ψαγμένοι ακροατές, διέκοψαν, την ομιλία της για να ρωτήσουν και να λάβουν  απάντηση σε κάποια απορία τους. Ήρεμα, χωρίς δυσφορία και με τη σχετική άνεση του καλού γνώστη, απαντούσε, χωρίς καν οι συχνές διακοπές, να χαλάσουν τον ρυθμό της διάλεξης. 



Νομίζω ότι στη μακρά διάρκεια των συμμετοχών  μου σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, αυτό το οποίο βίωσα, δεν το έχω ξανά ζήσει. Ο πλούσιος γνώσεων λόγος της, φάνταζε μαγικός, σε συνδυασμό με την συνεχή προβολή φωτογραφιών, χαρτών, επιγραφών και επεξηγηματικών σχεδίων. Νομίζω ότι, η λαμπρή παρουσία της, έθεσε τις βάσεις, για μια καλή συνέχεια στο Χιώτικο Ίδρυμα το οποίο την τίμησε μα και τιμήθηκε το ίδιο από την λαμπρή κυρία των γραμμάτων μας. Ελπίζω πολύ σύντομα, με την πρώτη ευκαιρία να ξαναβρεθεί στο Χιώτικο Βήμα του Πειραιά. Ας καταλάβει ότι την έχουμε ανάγκη. Άνοιξε πλέον λογαριασμό με τους απαιτητικούς φιλίστορες του μεγάλου λιμανιού. Διψούν γνώσεως και το πέρασμα της θα μείνει χαραγμένο στη μνήμη όλων μας. Όλων εμάς των Χίων του λεκανοπέδιου, και όχι μόνο, που μας έκανε υπερήφανους για όσα κατέθεσε για το Μυροβόλο νησί μας και τους ανθρώπους του, στο πέρασμα των αιώνων, ως τα σήμερα. Όσοι με γνωρίζουν καλά, ξέρουν πως δεν χαϊδεύω  ποτέ αυτιά ισχυρών ή κρατούντων. Το αντίθετο μάλλον. Οπότε θα επαναλάβω για πολλοστή φορά σε δυο υπέροχα μπολιάσματα στον κορμό της Χίου μας. 


Μιλώ για την συγκεκριμένη κυρία Δρ. Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη και τον κ. Γιώργη Χαλάτση, τους οποίους η ταπεινότητα μου τους κατατάσσει στην χωρία των εκλεκτών πνευματικών μου φίλων. Και μόνο η αναφορά του ονόματος μου στην εκδήλωση, με κάνει να αισθάνομαι υπόχρεος απέναντι της. Καλή συνέχεια και καλό κουράγιο στο έργο σας. Χαρά να σας ξανά έχουμε κοντά μας. 

Παράκληση μη ξεχνάτε να μας κοινωνάτε  με τις πολύτιμες γνώσεις σας

Μιχάλης Γ. Καριάμης

Πλοίαρχος Ε.Ν.





3 σχόλια:


  1. Η Αθηνά Ζαχαρού Λουτράρη είναι ανεκτίμητο κεφάλαιο γνώσης και προσφοράς για το μυροβόλο νησί μας.
    Κι εσείς όμως που είχατε την έμπνευση να την καλέσετε είστε άξιοι επαίνων.
    Την αναφορά και σε μένα την θεωρώ ύψιστη τιμή.
    Ευχαριστώ από καρδιάς και υποκλίνομαι στην πολύχρονη και υπερπολύτιμη προσφορά σας στον τόπο.
    Καλή συνέχεια !!!
    Πάντα φίλος και συνοδοιπόρος

    Χαλάτσης Β. Γιώργος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΠΡΑΓΜΑΤΙ Η ΚΥΡΙΑ ΑΘΗΝΑ ΕΙΝΑΙ ΧΡΥΣΗ ΠΡΟΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΤΗΣ

    ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΥΣΣΑΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ κ. Μιχάλη,
    Δεν έχω λόγια να σας ευχαριστήσω για τα υπερβολικά καλά σας λόγια. Συγκινήθηκα πολύ.
    Να είσαστε καλά και να αγωνίζεστε.
    Με αγάπη

    Αθηνά Ζαχαρού - Λουτράρη

    ΑπάντησηΔιαγραφή