'' ΧΙΩΤΙΚΗ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ '' . Μιχάλη Γ. Καριάμη

Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2018

Η ΒΙΟΓΡΑΦΊΑ ΕΝΟΣ ΗΡΏΑ - ΚΩΝ. Δ. ΠΕΡΡΙΚΟΣ






Την πρωτομηνιά του Φλεβάρη του 2018, στο Μέγαρο της   Παλιάς Βουλής των Ελλήνων, βιώσαμε μια από τις πιο συγκλονιστικές εκδηλώσεις. Πιστεύω ότι δεν υπήρξε άνθρωπος που να μην συμμετείχε στο πνεύμα της εκδήλωσης και να μην έμεινε μάτι αδάκρυτο.
Στην ασφυκτικά γεμάτη μεγάλη αίθουσα,  έδωσαν το  παρών τους εκπρόσωποι της Προεδρίας της Δημοκρατίας, του Διπλωματικού Σώματος των Ενόπλων Δυνάμεων, Πανεπιστημιακοί Δάσκαλοι και φορείς. Ο Ζωντανός θρύλος της αντίστασης κ. Μανόλης Γλέζος. Η Γυναίκα της Ευρώπης κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου και η κ. Χριστίνα, χήρα του τραγικού ήρωα Σπύρου Μουστακλή.

ο Μακαριότατος Ιερώνυμος & Παντ. Βατάκης Σμήναρχος Π.Α

Σοβαρή- πολύχρονη – έρευνα – καταγραφή ντοκουμέντων – Οικογενειακή αλληλογραφία  μέσα από το κελί. Μαρτυρία Νικόδημου Γραικού Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας  και σπάνιο φωτογραφικό υλικό  είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του πονήματος των κκ.   Παντελή Βατάκη, Σμήναρχου (Π.Α). Κωνσταντίνου Λαγού, Ιστορικού - Καθηγητή Σχολής Ικάρων, και Βασίλη Φίλια π. Πρύτανη της ΠΑΣΠΕ.    
Ο σχεδιασμός της εκδήλωσης ήταν καλοστημένος. Μεταξύ των διαστημάτων των ομιλητών, παρουσιάσθηκαν βίντεο Χιακού ενδιαφέροντος ή Ιστορικά Ντοκουμέντα της κατοχής και της ανατίναξης της φασιστικής  Ε.Σ.Π.Ο. Ακολούθως η χαρισματική, Δρ. Κατερίνα Παλιού, περιφερειακή  Σύμβουλος Διεθνών Θεμάτων, διάβαζε αποσπάσματα του βιβλίου. Δίδαξε τρόπο ανάγνωσης και συγκίνησε το ακροατήριο της.            
Άψογος  ο Δημοσιογράφος Δημήτρης Θωμάς, σαν συντονιστής. Άνοιξε την εκδήλωση με τον καθιερωμένο χαιρετισμό. Έδωσε τον λόγο στους κ.κ. Ηλία Σμυρνιούδη, πρόεδρο του Ομηρείου και τον εκδότη Χρήστος Τακιδέλη. Ακολούθησαν οι ομιλίες των κκ. Μάρας Αλευροπούλου. Δημήτρη Αλευρομάγειρου, Αντιστράτηγου ε.α.  Ο ξεχωριστός ομιλητής, είναι ένας «Άνθρωπος  Σύμβολο» για όλους τους Έλληνες. Ένας σύγχρονος ήρωας, Διοικητής του θρυλικού 336ΤΕ, που κράτησε τους Τούρκους στα όρια της προ της εισβολής Πράσινης Γραμμής. Όλοι οι Κύπριοι και ειδικά οι κάτοικοι της Λευκωσίας τον θυμούνται με ευγνωμοσύνη.  



Οι Πρωταγωνιστές της ημέρας από αριστερά Δημ. Θωμάς (Συντονιστής) - Π.Βατάκης Σμήναρχος Π.Α Συγγραφέας - Μ.Καριάμης - Δ. Αλευρομάγειρος ΑΝΤ/ΓΟς ε.α - Δρ Κατερίνα Παλιού - Τ. Σακελαρόπουλος (Μουσείο Μπενάκη)



Ο Καθηγητής Ιστορίας Τάσος Σακελλαρόπουλος και ο γράφων  Μιχάλης Καριάμης καπετάνιος Εμπ. Ναυτικού – Λαγκαδούσης - Μέλος της άτυπης ομάδας «φιλοι ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΙΚΟΥ».                  Ο Θολοποταμούσης Σμήναρχος Παντελής Βατάκης, κύριος δημιουργός της εκδήλωσης, άκρως ικανοποιημένος, για να μην κουράσει, περιορίστηκε σε ευχαριστίες και χαιρετισμούς.
Ακολούθησαν στο βήμα, οι συγκλονιστικές παρουσίες του Σεμνού και ταπεινού Προκαθήμενου της Ελληνικής Εκκλησίας κ. Ιερώνυμου και του ξακουστού κ. Μανόλη Γλέζου.                                                                         


Μαν. Γλέζος ο ζωντανός Θρύλος της Ιστορίας μας.  Μακαριότατος Ιερώνυμος, Προκαθήμενος την Ελληνικής Εκκλησίας. Μιχ. Καριάμης της άτυπης ομάδας ''Φίλοι ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ''  


Ο Μακαριότατος, θρησκευτικός μας ηγέτης  και μειλίχιος γέροντας, εστίασε την παρουσία του σε μαρτυρίες του Πνευματικού του Πατέρα κυρού Νικόδημου Γραικού, ο οποίος έμεινε το τελευταίο βράδυ πριν την εκτέλεση κοντά στους μάρτυρες της λευτεριά μας. Συγκίνησε με τα λόγια και τις παραινέσεις του για την αντιμετώπιση των δεινών του σήμερα.
Ο  95ετής κ. Μανόλης Γλέζος, ζωντανή ιστορία της πατρίδας μας, σκόρπισε ρίγη συγκίνησης καταθέτοντας  ψήγματα ιστορίας και αναμνήσεις μαρτυριών από στόματος του συνεκτελεσθέντος   Α. Μυτιληναίου.  Εξιστόρησε  εν ολίγοις την Μεγαλειώδη ιστορία της Ελληνικής αντίστασης. Μοναδικής τα κατοχικά χρόνια στην Ευρώπη. Παράλληλα έλεγξε τις έως σήμερα κυβερνήσεις για το ότι δεν δημιούργησαν ένα Μουσείο Εθνικής Αντίστασης, αποτελώντας εξαίρεση σε όλη την Ευρώπη.
Αισθάνθηκα ξεχωριστή εύνοια της τύχης το ότι παρευρέθηκα στην εκδήλωση. Ότι κάθισα έστω και για λίγο αντάμα στον Μακαριότατο Ιερώνυμο. Στον Μανώλη Γλέζο. Στον  Δημήτρη Αλευρομάγειρο. Αισθάνομαι ξεχωριστή τιμή που και αυτοί άκουσαν τη φωνή μου αντάμα με την χήρα του Σπύρου Μουστακλή και την κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου και τόσους άλλους ανώνυμους αλλά συγχρόνως και  Μεγάλους. 


Κατά γενική ομολογία ήταν μια από τις ουσιαστικότερες εκδηλώσεις Χιακού – Πανελλήνιου ενδιαφέροντος και εκτιμήθηκε όσο λίγες από τους κατοίκους της Αττικής. Δυστυχώς, μια εκδήλωση για ένα Εθνομάρτυρα της Χίου, δεν έτυχε της ανάλογης εκτίμησης από τους Χιώτες.                                            
Ειλικρινά δεν γνωρίζω τον λόγο απουσίας του πολιτικού  και Πολιτιστικού κατεστημένου της Χιώτικης παροικίας της Αττικής.  Πιθανά να ήταν άρρωστοι και γριπιασμένοι. Αλήθεια δεν άξιζε τον κόπο έστω και ενός άχρωμου χαιρετισμού εκ μέρους τους; 
Άραγε  έλαβαν την πρόσκληση στα χέρια τους  ή όχι;                  

 Άραγε το γνώριζε ο Χιώτης Δήμαρχος Αθηναίων;                         

Οι αμέτρητοι Χιώτικοι Σύλλογοι της Αττικής;                                

Τι να πω μια ξεχωριστή  εκδήλωση για Χιώτες αλλά χωρίς Χιώτες

Παντελώς Απαράδεκτο !



Μιχάλης Γ. Καριάμης

Πλοίαρχος Ε.Ν.

Μέλος της άτυπης ομάδας «ΦΙΛΟΙ ΚΩΣΤΑ ΠΕΡΡΙΚΟΥ»



*                         *                         *                         *                         


Υγ : Φυσικά και δεν γνωρίζω όλους τους Χιώτες. Από τους λίγους που γνωρίζω ξεχώρισα τους Στέλιο Μιχαλάκη (της Άτυπης ομάδας «Φ.Κ.Π»). Την κ. Μαίρη Παπακωνσταντίνου, την κ. Κιολέογλου του ΙΩΝΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ. Τους αδελφούς Αλέξανδρο και Νίκο Εμμ. Καραμούζο. Την κ. Ευγενία Παπαζή από τα Καρδάμυλα. Τον κ. Στράτο Πουλή από την Ποταμιά. Τον κ. Κωνστ. Ψυλλίδη – Ψυλλή από την Παρπαριά και το ζεύγος Νικολή Μπολάκη από την Λαγκάδα


16 σχόλια:

  1. Ένα βιβλίο τιμή και δόξα στο ήρωα Περρίκο.

    Kiriakos Tsipouras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καπετάνιε μου . Αυτοί όλοι που αναφέρετε. πρέπει να αισθάνονται τιμή, που βρέθηκαν κοντά σας και εις ανώτερα!

    Despoina Karagianni

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ευχαριστούμε στους συντελεστές της διοργάνωσης στους συγγραφείς του θαυμάσιου βιβλίου και στους ομιλητές καθώς και το πλήθος που σας άκουσαν και που γέμισαν ασφυκτικά την Παλιά Βουλή και τους διαδρόμους. Για τις απουσίες ..... να ξανακάνετε μία παρουσίαση εδώ στο Πειραιά στο Δημοτικό θέατρο.

    Kiriakos Tsipouras

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το ¨εχασα , λόγο μιά βροχίτιδας που με έχει κλεισμένο μέσα . , Πάντα ΄'Αξιος !!Φίλε

    Νικόλαος Ταχλιαμπούρης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΠΑΝΤΑ ΠΡΏΤΟΣ ΚΑΙ ΑΞΙΟΣ. ΜΠΡΑΒΟ ΣΟΥ. ΔΕΝ ΜΠΌΡΕΣΑ ΝΑ ΕΡΘΩ. ΕΧΑΣΑ ΜΙΑ ΟΜΟΡΦΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ. ΚΑΛΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ

    Μπάμπης Ζωντός

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Και πάλιν ευχαριστώ γιά την αναφορά.

    Κωνσταντίνος Ψυλλίδης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Νομίζω ότι το βιβλίο είναι αποτέλεσμα της εκδήλωσης που έγινε στη βιβλιοθήκη Κοραής στη Χίο, προ 4ετίας, αν θυμάμαι καλά, με ομιλητές τους συγγραφείς του βιβλίου. Μάλιστα είχε παραστεί και τιμηθεί ο γυιός του Περρίκου, για τον πατέρα του, αλλά και για τη στάση του ίδιου, που δεν δέχτηκε ότι υπήρχαν πυρηνικά στο Ιράκ, ως ελεγκτής του ΟΗΕ.

    Γιώργης Καλλέργης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Πράγματι όλοι όσοι παραβρεθηκαμε στην εκδήλωση αισθανόμαστε τυχεροί. Επί 2,5 ώρες όλο το ακροατήριο ήταν συγκλονισμενο από τους ομιλητές και διοργανωτές της εκδήλωσης.

    Alexander Karamouzos

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Εκείνο που μετράει στο τέλος είναι το αποτέλεσμα της προσπάθειας που γίνεται τόσα χρόνια. Από αυτή την άποψη συγχαρητήρια γιατί φαίνεται πως οι κόποι σας πιάνουνε τόπο....Καλό ξημέρωμα...

    Nicholas D. Chatzimanolis

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. Το βιβλίο ήταν χρέος που είχα αναλάβει προς την Ανθή και τον Δημήτρη Περρίκο, το 2010, μετά τη συγγραφή άρθρων μου στο περιοδικό Ίκαρος της Σχολής Ικάρων. Τότε είχα δεσμευτεί ότι το μακροσκελές άρθρο, θα μετουσιωνόταν κάποια στιγμή σε βιβλίο. Δυχτυχώς, λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσα να το φέρω σε πέρας νωρίτερα, και χωρίς τη συμμετοχή του κ. Λαγού δεν θα είχε ακόμη εκδοθεί. Όμως και πάλι, ούτε η Ανθή ούτε ο Δημήτρης έζησαν για να χαρούν. Ευτυχώς, υπάρχουν τα παιδιά τους, που μας τίμησαν στην τελετή, καθώς και ο Λάμπρος Βασιλόπουλος.

    Παντελης Βατακης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  11. .
    Τι να πω καπετάν Μιχάλη;
    Πάντα άξιος να προσφέρεται τόσο υψηλού επιπέδου έργο.
    Ευχαριστώ για την ενημέρωση, την εξαίρετη ομιλία σας και το πολύ καλό σας άρθρο κάλυψης του γεγονότος.
    Συγχαρητήρια

    κ. Τασσώ ΓΑΪΛΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  12. κάπταιν καλησπέρα,σ' ευχαριστώ πολύ που με θυμήθηκες και μου έστειλες το εξαιρετικό κομμάτι σου για τον Περρικο .Το διάβασα με πολύ μεγάλη προσοχή από την αρχή του ως την τελευταία του γραμμή ήταν αληθινά εμπνευσμένο.Είμαι σίγουρη πως πολλοί σε ζηλέψαμε που δεν ήμασταν ικανοί να το γράψουμε εμείσ . Καταλαβαίνεις πόσο ενθουσιάστηκα για να σου γράφω.Πραγματικά η φιλολογία έχασε έναν μεγάλο μαέστρο του λόγου.Χαιρετισμούς στη Φωφώ σου σας χαιρετώ με εκτίμηση κι αγάπη

    PAPAZH EUAGGELIA

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  13. Καπετάνιε καλημέρα και από μένα, τα μπράβο τα πήρες από τον κόσμο κι αυτό έχει σημασία, εκεί είναι οι ρίζες μας. Για τα υπόλοιπα καταλαβαίνω , τα ζω και ευχαριστώ για όλα. Επειδή σας διαβάζω γενικά γι αυτό και εξέφρασα αυτή την ευχή ως σημείωση, ωστόσο το κύριο είναι να συνεχίζεται ο αγώνας που κάνετε κι εμείς βρίσκουμε κανάλια να σας διαβάζουμε, ευτυχώς υπάρχει και η τεχνολογία, έστω και καπιταλιστική J (Χα Χα).

    Να είσαι καλά

    ΜΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  14. Markella Kyros Πρέπει να ήταν πολυ ωραία εκδήλωση. Το κοιτάξαμε όλο αλλα δεν μπορέσαμε να ακούσουμε όλους τους ομιλητές γιατι δεν σας ακούγαμε καθαρά. Μας άρεσε πολυ η αναφορά σας στην οικογενειοκρατία γιατι αυτη ειναι η αλήθεια. Το τελευταίο μέρος του λόγου σας ήταν και το καλύτερο. Μπράβο παντα τέτοια

    Markella Kyros

    ΑπάντησηΔιαγραφή